Γ. Κουμουτσάκος: Η ΝΔ θα κηρύξει ανένδοτο αγώνα κατά της ανεργίας

Γ. Κουμουτσάκος: Η ΝΔ θα κηρύξει ανένδοτο αγώνα κατά της ανεργίας

«Μονοπώλιο κοινωνικής ευαισθησίας δεν έχει κανένας και πάντως εμείς δεν το χαρίζουμε, ότι είναι να δοθεί και ότι μπορεί να δοθεί και να στηριχθούν και οι άνεργοι θα το μελετήσουμε για να δοθεί» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχολιάζοντας τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ.

«Ο στόχος δεν είναι να κρατάς κόσμο στην ανεργία για να του δίνεις επιδόματα ανεργίας και να τον βοηθάς. Ο στόχος είναι ένας: Δουλειές, δουλειές δουλειές. Επειδή για μας η μείωση της ανεργίας είναι στόχος ανένδοτου αγώνα κατά της ανεργίας, γι'' αυτό υποστηρίζουμε και την επιχειρηματικότητα και την ελεύθερη οικονομία και τη μείωση των φόρων. Αυτό δεν γίνεται χάρη των επιχειρηματιών, δεν γίνεται για τις επιχειρήσεις, γίνεται για τη μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Και τα δύο συστατικά στοιχεία, λοιπόν, και επιχειρηματικότητα και κοινωνική ευαισθησία συνυπάρχουν αλληλένδετα στη δική μας άποψη για την οικονομία και την πορεία της χώρας» εξήγησε.

Δίνοντας το στίγμα της ομιλίας που θα πραγματοποιήσει αύριο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ ανέφερε: «Σκοπός της ΝΔ -και αυτό θα επιβεβαιωθεί πιστεύω στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο- δεν είναι η ανακατανομή της μιζέριας, αλλά η δημιουργία και η παραγωγή πλούτου, προκειμένου αυτός να κατανεμηθεί δικαιότερα και με μεγαλύτερα κομμάτια απολαβών σε όλους. Επομένως, θα υπάρχει ένα κομμάτι φοροαπαλλαγών και ένα κομμάτι στήριξης εκείνων που έχουν πραγματικά ανάγκη. Το βασικό όμως και διακριτό θεμελιώδες στοιχείο των όσων θα πει θα είναι ο μεγάλος βαθμός αξιοπιστίας, η απόλυτη αξιοπιστία των όσων πει ότι θα γίνουν».

«Δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε άλλο τους συνταξιούχους, ούτε να στερήσουμε οξυγόνο από την οικονομία»

Αναφορικά με τη δυνατότητα να μη γίνουν οι προνομοθετημένες περικοπές συντάξεων, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε: «Στην κυβέρνηση λένε τώρα ότι μπορεί και αγωνίζονται να την μεταθέσουν ή να την ακυρώσουν. Εμείς σε ανύποπτο χρονικό διάστημα ταχθήκαμε κατά της περικοπής και πρόσφατα κάναμε νομοθετική πρόταση να την υποστηρίξει η κυβέρνηση αν τολμούσε για να -αν θέλετε- να αναιρεθεί εκείνο το οποίο η κυβέρνηση είχε ψηφίσει, δηλαδή να μην προχωρήσουμε σε περικοπή συντάξεων.

Και στις δυο περιπτώσεις η κυβέρνησης επέμεινε στη γραμμή της περικοπής των συντάξεων. Επομένως, εμείς έχουμε δηλώσει -και μάλιστα καταθέσει πρόταση νόμου- για να μην περικοπούν οι συντάξεις. Η κυβέρνηση, λοιπόν, κάνει μία προσπάθεια, έτσι λέει. Εμείς χθες, επισήμως είπε η ΝΔ ότι ευχόμαστε να πάρει το πράσινο φως».

«Κανείς δεν θέλει να ταλαιπωρηθούν περισσότεροι οι άνθρωποι που ήδη έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ και όταν σας λέω ότι έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ έχουν υποστεί οι συντάξεις 21 μειώσεις, 35% στις κύριες συντάξεις και 45% στις επικουρικές» τόνισε και για τη σταση της ΝΔ διευκρίνισε: «Η οικονομία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται ακόμα στο οξυγόνο.

Τελείωσε το πρόγραμμα αλλά δεν μπορούμε να δανειστούμε και τα μηνύματα των αποφάσεών μας εδώ θα τα λάβουν υπόψη τους οι κυνικές αγορές, οι οποίες θα κρίνουν αν θα μπορούμε να δανειστούμε ή όχι βάσει των όσων κάνουμε εδώ. Επομένως, αυτό είναι ένα πρόσθετο όριο, το οποίο πρέπει να ξέρουμε. Η πρόθεσή μας, λοιπόν, είναι να μην ταλαιπωρήσουμε άλλο τους συνταξιούχους, αλλά ταυτόχρονα στρατηγική μας επιλογή είναι να μην ταλαιπωρήσουμε και να μη στερήσουμε το οξυγόνο από την ελληνική οικονομία. Ανάμεσα στα δύο είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί και ο σωστός δρόμος».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό και τη συζήτηση για την αναφορά στον Πινοσέτ, τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ επισήμανε: «Έχουν κατατεθεί οι βασικοί άξονες της πρότασής μας. Μου είπατε για τα περί Πινοσέτ κ.λπ. Εγώ έχω αλλεργία σε μαύρους και κόκκινους δικτάτορες, δεν αναφέρομαι σε αυτούς ούτε ως παράδειγμα ούτε ως αποφυγή, δεν με ενδιαφέρουν. Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρεί με αναφορές σε τέτοιου είδους καθεστώτα και τρόπους διακυβέρνησης. Όμως, το σύστημα που προτείνουμε είναι υιοθετημένο από κράτη όπως η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Γερμανία, δηλαδή από δημοκρατικότατα κράτη της Ευρώπης, που μάλιστα έχουν φήμη και παράδοση στήριξης των πολιτών τους και κοινωνικής ευαισθησίας».

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκήθηκε μέσω άρθρου στα Νέα στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή υπογράμμισε: «Δεν θα μπω στην ουσία των άρθρων και της αρθρογραφίας που αφορούν τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, θα πω μόνο ένα ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι σημείο αναφοράς και απαραίτητη παρουσία εγγύησης της ενότητας της παράταξης. Είναι δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στηρίζει την προσπάθειά μας να περάσουμε από την παρακμή στην αναγέννηση της πατρίδας είναι εκεί παρών και εγγυητής της ενότητας της μεγάλης κεντροδιεξιάς παράταξης».

«Η ΝΔ αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το θέμα της εξυπηρέτησης των δανείων»

Σε ό,τι αφορά το θέμα των δανείων των κομμάτων και της εξυπηρέτησης των δανείων της ΝΔ, ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε: «Δεν θα κρύψουμε ότι η ΝΔ έχει αυξημένες δανειακές ανάγκες, όμως όλα τα δάνεια, τα οποία πήρε στο παρελθόν, είναι απολύτως σύννομα, όπως άλλωστε προκύπτει και από το πόρισμα της σχετικής εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων.

Σημείο δεύτερο, δεν έχει πάρει η ΝΔ κανένα νέο δάνειο από το 2011 και μετά, σημείο τρίτο, εξαντλεί ως κόμμα με υπευθυνότητα -και παρά το γεγονός ότι είναι μία δύσκολη απόφαση- όλες τις δυνατότητες ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τις δανειακές. Θεωρούμε ότι είναι απόδειξη επιβεβαίωσης αυτών των λόγων το γεγονός ότι παραδείγματος χάρη έδωσε στην καταβολή των υποχρεώσεών της για την εξόφληση των δανείων της το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης του 2017.

Τέταρτο, έχουμε ξεκινήσει από την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, αφενός μείωσης του κόστους λειτουργίας του κόμματος και το έχουμε μειώσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, πάνω από 75% και ταυτόχρονα έχει καταφέρει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη λόγω του ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες μέλη μας καταβάλλουν συνδρομή των 12 ευρώ προκειμένου η ΝΔ να μπορεί να κινείται και να καλύψει τις οικονομικές της ανάγκες. Θεωρώ ότι αυτά τα τέσσερα σημεία δηλώνουν και υποδηλώνουν, υπογραμμίζουν και επιβεβαιώνουν ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα το θέμα της δανειοδότησης».

«Πρόκληση τσάμπα μαγκιάς το να μην τηρήσουμε τη συμφωνία αν κυρωθεί»

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο τομεάρχης Εξωτερικων της ΝΔ επανέλαβε ότι «εμείς δεν θα την υποστηρίξουμε, δεν πρόκειται να την υπογράψουμε, δεν πρόκειται να την κυρώσουμε αν έλθει στη Βουλή και ούτε ένας βουλευτής της ΝΔ υπάρχει πιθανότητα να μετακινηθεί από αυτήν την κάθετη θέση μας, δεν θα κυρώσουμε ούτε σε αυτήν τη Βουλή και αν η κυβέρνηση δεν την κυρώσει τώρα δεν θα την κυρώσουμε ούτε στην επόμενη».

Σχετικά με τη στάση που προτίθεται να τηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εφόσον κυρωθεί η συμφωνία και μετά κυβερνήσει η ΝΔ διευκρίνισε: «Άκουσα αυτήν την πρόκληση τσάμπα μαγκιάς που έκανε ο κ. Τσίπρας προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, όταν εμείς συμφωνήσουμε λέει ο κ. Τσίπρας, όταν θα τα έχουμε κλείσει όλα, όταν η Ελλάδα διεθνώς θα έχει δεθεί χειροπόδαρα, σας προκαλώ εσείς να το τινάξετε στον αέρα. [...] Αν ποτέ αυτό το επιπόλαιο και δήθεν μάγκικο που προκαλεί να κάνουμε εμείς ο κ. Τσίπρας γινόταν από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, θα καταλήγαμε να μην υπάρχει συμφωνία των Πρεσπών, να καταγγελθεί μονομερώς, λογικό βήμα και από την άλλη πλευρά να καταγγελθεί αλλά να μένανε τα Σκόπια μέσα στο ΝΑΤΟ, πιθανότατα με το όνομα Μακεδονία. Θα ήταν μία κίνηση κατά των εθνικών συμφερόντων και πλήρους αποδόμησης των εθνικών προσπαθειών τριάντα χρόνων, δηλαδή να καταλήξει να μείνει η γειτονική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ με το όνομα Μακεδονία».

«Τσάμπα μαγκιές κάνει ο πρωθυπουργός όταν θα έχει δέσει χειροπόδαρα την Ελλάδα με τις υπογραφές στις συνθήκες και θα έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις και τετελεσμένα που θα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπούν, να προκαλεί τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να μπουν σε μία οδό που θα στρέφεται απολύτως κατά των εθνικών συμφερόντων και στο θέμα της Μακεδονίας αλλά και ευρύτερα» κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.