Γ. Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση εξάγει πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια

Γ. Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση εξάγει πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια

Την έντονη αντίδραση της Ν.Δ. προκάλεσε η πρόταση του Πάνου Καμμένου κατά τη διάρκεια επίσημης συνάντησης στις ΗΠΑ που προβλέπει μια... βαλκανική συμμαχία με στόχο την αποτροπή της διείσδυσης της Ρωσίας στην περιοχή καθώς και η αναφορά του στη Συμφωνία των Πρεσπών, την απόρριψη της οποίας προεξόφλησε. 

Ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσακος κατήγγειλε την κυβέρνηση για «πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια» που πλέον «εξάγεται και διεθνώς».

«Ο υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, προεξοφλώντας την απόρριψη από τα Σκόπια της συμφωνίας που ο ίδιος συνυπέγραψε, εισηγήθηκε στις Η.Π.Α. μια… δική του βαλκανική πολιτική, παριστάνοντας τον υπουργό των Εξωτερικών και αδιαφορώντας πλήρως για τις θέσεις του κ. Κοτζιά», επισήμανε ο βουλευτής της Ν.Δ., καλώντας τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί και να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί με τα όσα ανέφερε ο κυβερνητικός του εταίρος και υπουργός της κυβέρνησής του.

Επίσης, κάλεσε τον κ. Καμμένο, «αντί να διαφωνεί θεωρητικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ας πράξει το αυτονόητο για να μην δημιουργηθούν άλλα τετελεσμένα. Να αποσύρει άμεσα την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση».

Οι ενέργειες του Πάνου Καμμένου παρακάμπτουν τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος πρόσφατα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ δήλωσε ότι την εξωτερική πολιτική την χαράζουν ο πρωθυπουργός και ο ίδιος και ως εκ τούτου ο υπουργός Άμυνας δεν δύναται να παρεμβαίνει στα θέματα αυτά όπως και στην υπόθεση των Σκοπίων. 

Από την άλλη πλευρά, ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ότι συνομιλεί με τον πρωθυπουργό με αποτέλεσμα να καθίσταται πλέον επιτακτική η τοποθέτηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό διότι η πρόταση που μετέφερε ο υπουργός Άμυνας στον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ, είτε έχει την έγκριση του πρωθυπουργού και είναι επίσημη είτε πρόκειται για μια ιδέα που όμως όταν μεταφέρεται από έναν υπουργό λαμβάνει τη μορφή επίσημης κυβερνητικής θέσης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι επίσημα ταξίδια υπουργών στο εξωτερικό αλλά και όλα όσα συζητούνται στις διμερείς επαφές είθισται να τυγχάνουν της έγκρισης του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να ακολουθείται η γραμμή της εκάστοτε κυβέρνησης, όπως αυτή καθορίζεται από το Μαξίμου και το υπουργικό συμβούλιο.