Γ. Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση δεν διδάσκεται από την ιστορία - Ο διχασμός οδηγεί σε εθνικές ήττες

Γ. Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση δεν διδάσκεται από την ιστορία - Ο διχασμός οδηγεί σε εθνικές ήττες

«Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να μην συζητά σοβαρά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής» σημειώνει στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας, ωστόσο, «όχι, όμως, διχαστικά, γιατί ο διχασμός μπορεί να οδηγήσει σε εθνικές ήττες». Και για την κυβέρνηση σημειώνει ότι «δεν διδάσκεται από την ιστορία». 

«Οι χειρισμοί της κυβέρνησης πριν, κατά και μετά τη διαμόρφωση της επιζήμιας συμφωνίας των Πρεσπών ήταν κάκιστοι. Δίχασαν αντί να ενώσουν. Απέκλεισαν αντί να συμπεριλάβουν. Κράτησαν συνειδητά τις πολιτικές δυνάμεις στο σκοτάδι και έφτασαν ακόμα και να κατηγορήσουν τους πολίτες για την εθνική τους ευαισθησία» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος, σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δημιούργησαν μια εκκριτική κατάσταση. «Η κυβέρνηση έχει τεράστια και ιστορική ευθύνη και για το κακό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και για τη βαριά ατμόσφαιρα που μας περιβάλλει. θα κριθεί αυστηρά γι αυτό», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουμουτσάκος, υποστηρίζει, ακόμα, την ανάγκη να έχει η χώρα «γεωπολιτική αυτογνωσία» να γνωρίζει, δηλαδή, «ποια είναι ακριβώς «η θέση της στον κόσμο». 

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, επαναλαμβάνει ότι χρειάζεται λύση αλλά «όχι η οποιαδήποτε λύση» και υπογραμμίζει ότι «η συμφωνία των Πρεσπών δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και γι αυτό δεν κλείνει το μέτωπο». 

Μιλώντας για την Τουρκία και ερωτηθείς εάν οδηγούμαστε σε κρίση με αφορμή τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι «η Τουρκία έχει μείνει με δική της ευθύνη έξω από τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολικής Μεσόγειο» και συστήνει «η χώρα μας να εργάζεται με αποτροπή αλλά όχι εχθρότητα για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων». 

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις «φιλίας, συμμαχίας και συνεργασίας» όπως τις χαρακτηρίζει, σημειώνει ότι πρόκειται για «διαχρονικά μια σταθερή, θεμελιώδη παράμετρο της ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής», ενώ για τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ δηλώνει ότι «παρά τις κάποιες πρόσφατες αναταράξεις είναι ιστορικές, φιλικές και λειτουργικές». 

Επιπλέον, ο κ. Κουμουτσάκος, στη συνέντευξή του  προτείνει μια σειρά θεσμικών αλλαγών στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής και τονίζει ότι «ήρθε η ώρα να αποκτήσει η Ελλάδα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και γιατί όχι και με σχετική συνταγματική πρόβλεψη». 

Επισήμανε ακόμα ότι το θεσμικό οικοδόμημα για τη διαμόρφωση της Εξωτερικής Πολιτικής χρειάζεται ανανέωση, βελτιώσεις, προσθήκες: «Πρώτη προτεραιότητα η αναβάθμιση του ΥΠΕΞ. Η προσαρμογή του στις νέες απαιτήσεις της διεθνούς πραγματικότητας. Ενδεικτικά απαιτούνται: Ολοκληρωμένη και συνεκτική διασύνδεση παραδοσιακής και οικονομικής διπλωματίας. Αναβαθμισμένη υπηρεσία Δημόσιας Διπλωματίας, όχι μόνο με επικουρικό αλλά και στρατηγικό ρόλο. Εκσυγχρονισμός και ενίσχυση της διπλωματικής ακαδημίας. Διαμόρφωση υπηρεσίας υποστήριξης και προώθησης Ελλήνων στους διεθνείς οργανισμούς. Γενικότερα, οφείλουμε να αναβαθμίσουμε την ήπια ισχύ της χώρας με αξιοποίηση των αστείρευτων πολιτιστικών δυνατοτήτων της και του ελληνισμού της διασποράς».

Τέλος, σχολιάζοντας την εσωτερική πολιτική ενόψει των εθνικών εκλογών του 2019, ο κ. Κουμουτσάκος δηλώνει ότι «ό,τι και να κάνει ο κ. Τσίπρας, η βαριά εκλογική ήττα της κυβέρνησής του είναι πια αναπόδραστη».