Γ. Κατρούγκαλος: Υπάρχει η πλειοψηφία για να επικυρώσει την Συμφωνία με την πΓΔΜ

Γ. Κατρούγκαλος: Υπάρχει η πλειοψηφία για να επικυρώσει την Συμφωνία με την πΓΔΜ

"Υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών και η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη για την οποία δεν θα υπάρξει πρόβλημα" δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της 4ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, στη Θεσσαλονίκη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει χρονικά τον χρόνο που θα έρθει στην ελληνική Βουλή για επικύρωση, καθώς και ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η Συμφωνία των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ και εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως από την πρώτη στιγμή οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και η περιφρούρηση των διμερών σχέσεων που είχαν φτάσει ένα πολύ καλό σημείο.

Παράλληλα επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει να δει πώς θα εφαρμοστεί στην Αλβανία ο νέος νόμος για τις μειονότητες, καθώς συναρτάται και με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Για το χθεσινό επεισόδιο στα ελληνοαλβανικά σύνορα σημείωσε πως πρόκειται για μια κλασική αστυνομική επιχείρηση χωρίς καμιά πολιτική διάσταση.

Σε ό,τι αφορά στην Υπουργική Συνάντηση είπε ότι σε αυτή επιβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την προώθηση των ενταξιακών προοπτικών της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσουν τους όρους που έχουν τεθεί και θα προσαρμοστούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία μπορούν να βοηθήσουν, με την τεχνογνωσία που διαθέτουν, στην προσαρμογή της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ήδη η Ελλάδα έχει υπογράψει μνημόνια τεχνικής συνεργασίας γι αυτόν το λόγο.

Τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών και λόγω της σημαντικής παρουσίας ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή και γιατί μετά την έξοδο της χώρας από την κρίση ανοίγονται νέες δυνατότητες και προοπτικές.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι σε αυτές πρέπει να επαναβεβαιωθεί η προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές της και στην προσπάθεια ένταξης και νέων χωρών σε αυτή.

Με τις Υπουργικές Συναντήσεις που πραγματοποιούνται ανά εξάμηνο, τις Συνόδους Κορυφής με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ηγετών γειτονικών χωρών και άλλες πρωτοβουλίες η Θεσσαλονίκη καθίσταται κέντρο άσκησης διπλωματίας για όλα τα Βαλκάνια, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνάντησης πραγματοποιήθηκε η ολομέλεια των υπουργών που συμμετέχουν από τις 4 χώρες, δύο συνεδρίες, μία των υπουργών Εξωτερικών και μία των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και διμερείς συναντήσεις.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ