Γ. Κατρούγκαλος: Τη Δευτέρα η ρηματική διακοίνωση στα Σκόπια

Γ. Κατρούγκαλος: Τη Δευτέρα η ρηματική διακοίνωση στα Σκόπια

Τη Δευτέρα θα αποσταλεί από την Αθήνα στα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, με το οποίο ξεκινούν και οι υποχρεώσεις της, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαβεβαίωσε μάλιστα πως από την ερχόμενη εβδομάδα είναι υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία». «Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ' αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία» εξήγησε. 

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού- τον οποίο συνόδευε- στην Τουρκία, ισχυρίστηκε ότι «επιτεύχθηκαν απολύτως οι αντικειμενικοί σκοποί της επίσκεψης», τόσο ως προς την απομείωση της έντασης στο Αιγαίο όσο και ως προς την επανεκκίνηση του διαλόγου με συστηματικό και ουσιαστικό προγραμματισμό. 

Εξέφρασε μάλιστα συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τη μείωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι «η εβδομάδα που πέρασε είχε τον χαμηλότερο βαθμό παραβιάσεων εδώ και πολλά χρόνια», ενώ «τις δύο ημέρες που ακολούθησαν την επίσκεψη είχαμε μηδενικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας». 

Ωστόσο παραδέχτηκε, ερωτηθείς σχετικά, ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της άρσης του καθεστώτος του casus belli προς τη χώρα μας με την αιτιολογία ότι «δεν συζητήθηκαν στην ουσία τους όλα τα θέματα, γιατί δεν ήταν αυτός ο σκοπός της επίσκεψης, αλλά ο επαναπρογραμματισμός και η επανεκκίνηση του διαλόγου».

Στη συνέντευξή του, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και το Οικονομικό Φόρουμ μεταξύ των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη, θα αποτελέσει την κατακλείδα της προσπάθειας επανέναρξης του διαλόγου και θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Επίσης, χαρακτήρισε ως «ρεαλιστική προοπτική» τη λειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης – Σμύρνης το καλοκαίρι.

Ερωτηθείς σχετικά με την επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό, τόνισε ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να αξιοποιηθεί η πρόοδος η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κραν Μοντανά, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τομέα της ασφάλειας και την κατάργηση των εγγυήσεων.