Γ. Κατρούγκαλος: Θα τηρήσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών μόνο αν τη σεβαστεί πλήρως η πΓΔΜ

Γ. Κατρούγκαλος: Θα τηρήσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών μόνο αν τη σεβαστεί πλήρως η πΓΔΜ

Η Ελλάδα θα μείνει προσηλωμένη στο πνεύμα και στο γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών με την προϋπόθεση ότι η προσήλωση αυτή είναι αμοιβαία και για την πΓΔΜ, διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως συζητήθηκε η πρόοδος, αλλά και ορισμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα, ενώ ευχαρίστησε τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη μέχρι σήμερα συμβολή του στην επίλυση του θέματος, εκφράζοντας την ελπίδα η επίλυσή του να είναι οριστική.

Ο Μάθιου Νίμιτς χαρακτήρισε «πολύ καλή» τη συνάντηση που είχαν με τον κ. Κατρούγκαλο, για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη διαδικασία και στις δύο χώρες για την επικύρωσή της.

«Συμφωνήσαμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ασφάλεια της περιοχής, τη διμερή σχέση των δύο χωρών. Προφανώς η πολιτική διαδικασία σε δημοκρατικές χώρες προχωρά και ως αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών παραμένω έτοιμος να βοηθήσω, καθώς η διαδικασία προχωρεί».

Στο ερώτημα αν έστειλε κάποιο μήνυμα στην κυβέρνηση των Σκοπίων, καθώς οι δηλώσεις Ζάεφ δημιούργησαν προβλήματα στο εσωτερικό της Ελλάδας, ο κ. Νίμιτς απάντησε ότι είναι σε επαφή και με τις δύο πλευρές κατά τρόπο σιωπηρό, τους τελευταίους μήνες και δεν προτίθεται να πει οτιδήποτε σε σχέση με την πολιτική διαδικασία για καμία από τις δύο χώρες.

«Ας την αφήσουμε να προχωρήσει. Αν οι δύο πλευρές χρειάζονται τη βοήθειά μου, εμείς στα Ηνωμένα Έθνη είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», ανέφερε.

Ο κ. Κατρούγκαλος είχε συνάντηση και με τη σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. «Με την κ. Λουτ επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας στην ανάγκη να επιλυθεί το Κυπριακό βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Και της επανέλαβα τις γνωστές μας θέσεις, για το ότι η διεθνής διάσταση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να πάρει υπόψη την πρόοδο που έγινε στον Κραν Μοντανά και αποτυπώθηκε στο λεγόμενο πλαίσιο Γκουτέρες», επισήμανε στις δηλώσεις του ο κ. Κατρούγκαλος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ