Γ. Κατρούγκαλος: Οι Σκοπιανοί μπορούν να λέγονται «Μακεδόνες»

Γ. Κατρούγκαλος: Οι Σκοπιανοί μπορούν να λέγονται «Μακεδόνες»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Στην επιβεβαίωση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ουσιαστικά δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί θα μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες» προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής. 

«Τα θέματα εθνικής ταυτότητας είναι θέματα συνείδησης και ατομικού αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της γειτονικής χώρας», είπε αρχικά ο υπουργός εξηγώντας ότι η χώρα μας δεν μπορεί -μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών- να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού.

«Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι», ομολόγησε προσθέτοντας ότι απλά «μπορούμε να τους πούμε τι δεν είναι στον βαθμό που θίγουν τη δική μας ιστορία»! Σύμφωνα, δε, με τον αναπληρωτή Υπουργό η Συμφωνία διευκρινίζει ρητά ότι οι γείτονές μας δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική ιστορική κληρονομιά.

«Ήρθα γιατί άκουσα τον υπουργό να λέει αυτό που λέμε εμείς είπε «είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν δηλαδή μακεδονικός λαός». Τότε γιατί γίνεται η συμφωνία», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι μόνο με αυτή την αναφορά του Υπουργού καταρρέει το θέμα της Συμφωνίας.

Απαντώντας ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι αυτό που είπε είναι πως τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη και έχουμε επίλυση erga omnes όχι μόνο για την ονομασία αυτή καθαυτή. «Υποχρεώνεται το γειτονικό κράτος να αλλάξει σε όλους  τους φορείς οργανισμούς κτίρια την ονομασία από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία και έτσι τελειώνει η μονοπώληση όρου Μακεδονία, είπε ο κ. Κατρούγκαλος και επανέλαβε ότι ο όρος «Μακεδόνας» είναι το ατομικό δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών.

«Για το θέμα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών που λέει ο κ. Καμμένος δεν είναι θέμα της συμφωνίας η αναγνώριση του λαού. Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει λαό και έθνος», είπε κλείνοντας.