Γ. Κατρούγκαλος: Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν αποφασίσει αν δέχονται την ελληνική πρόταση

Γ. Κατρούγκαλος: Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν αποφασίσει αν δέχονται την ελληνική πρόταση

Προσπάθεια να πείσει τους δανειστές ώστε να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις, και να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης 700 εκατ. ευρώ από την συνταξιοδοτική δαπάνη, ξεκίνησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος στην πρώτη συνάντηση που είχε σήμερα με το κουαρτέτο.

Ο υπουργός προέταξε την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις, ενώ για την αύξηση των εισφορών για δύο χρόνια, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών άκουσαν την εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης, αλλά δεν έχουν ακόμα αποφασίσει οριστικά αν την δέχονται ή την απορρίπτουν.

«Θα προστατέψουμε τις συντάξεις και θα έχουμε μια δίκαιη μεταρρύθμιση», τόνισε ο κύριος Κατρούγκαλος μετά το τέλος της συνάντησης.

Η  πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει αύξηση των εισφορών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες για 3 χρόνια έως ότου αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Προτείνει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα στις κύριες συντάξεις και αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα στις επικουρικές συντάξεις (0,5 για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους).

Για τις επικουρικές συντάξεις η κυβερνητική πρόταση προβλέπει μεσοσταθμικές μειώσεις 6,5% (σ.σ. θα αφορά εκείνες που ξεπερνούν τα 173 ευρώ) και αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων

Για τα εφάπαξ, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται νέο μαθηματικό τύπο, που θα οδηγεί μεσοσταθμικά σε περικοπές της τάξης του 10%. Περικοπές της τάξης του 30% εκτιμάται ότι θα επέλθουν στα μερίσματα που λαμβάνουν σήμερα περίπου 280.000 πολιτικοί συνταξιούχοι, καθώς το υπουργείο Εργασίας ήδη ζήτησε από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) να περιορίσει τις δαπάνες του για τον επόμενο χρόνο κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Επίσης για τους νέους συνταξιούχους η σύνταξη θα αποτελεί το άθροισμα δύο τμημάτων: της Εθνικής και της αναλογικής/ανταποδοτικής σύνταξης, υπό την εγγύηση του κράτους. Η Εθνική θα κινείται πέριξ των 384 ευρώ, θα δίνεται με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης και θα χρηματοδοτείται από το κράτος. Η κυβέρνηση επιδιώκει την καταβολή της χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, παρ'' ότι αντιδρούν οι θεσμοί.Το αναλογικό μέρος της σύνταξης θα υπολογίζεται βάσει των συντάξιμων αποδοχών και του ποσοστού αναπλήρωσης, σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών. Ακόμη δεν είναι γνωστό  το ποσοστό αναπλήρωσης. Η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι κοντά στο 60% με 65%, ενώ οι θεσμοί ζητούν να μην υπερβαίνει το 50% με 55%.

Όσον αφορά στις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων προτείνεται να δημιουργηθεί ένα υπέρ-ταμείο κύριας ασφάλισης για όλους. Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός φορέα «μαμούθ» για τα ταμεία της κύριας ασφάλισης στον οποίο θα ενταχθούν τα 5 ταμεία που υπάρχουν σήμερα, δηλαδή: ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ θα παραμείνουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα, αλλά μόνο για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων, δηλαδή θα έχουν μόνο τον τομέα της πρόνοιας. Ο νέος φορέας θα έχει ίδιους κανόνες ασφάλισης, απονομής συντάξεων και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών.