Γ. Κατρούγκαλος: Οι Πρέσπες αφαιρούν το δηλητήριο της καχυποψίας

Γ. Κατρούγκαλος: Οι Πρέσπες αφαιρούν το δηλητήριο της καχυποψίας

Με το αιτιολογικό ότι η συμφωνία των Πρεσπών ικανοποιεί την ουσία των εθνικών συμφερόντων και των δύο πλευρών (Αθήνας, Σκοπίων), ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι πρόκειται για έναν «τίμιος συμβιβασμό» που αφαιρεί «το δηλητήριο της καχυποψίας». 

«Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η αναφορά στην Αρχαία Μακεδονία ως αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού πολιτισμού, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει ο υπουργός και επισημαίνει ότι μέχρι τα μέσα Μαΐου θα συγκροτηθεί και η Επιτροπή για τα Σήματα, ενώ - όπως τονίζει - από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσουν νέα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία, απαλλαγμένα από κάθε αλυτρωτισμό.

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ κι αν αυτές έχουν «παγώσει» λόγω της ελληνικής στάσης απέναντι στον Μαδούρο ο κ. Κατρούγκαλος ανήγγειλε ότι «εντός του Απριλίου περιμένουμε στην Αθήνα για συνομιλίες εκπρόσωπο του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης», λέγοντας ότι η δεν υπάρχει «πάγωμα» των ελληνοαµερικανικών σχέσεων εξαιτίας της κυβερνητικής στάσης απέναντι στον Μαδούρο.

«Οι ΗΠΑ έχουν διαφορετική τακτική και προσέγγιση από αυτήν της ΕΕ και της Ελλάδας αυτό, σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται «πάγωμα» των ελληνοαµερικανικών σχέσεων, που είναι καλύτερες από ποτέ, γιατί βασίζονται στην ευθυγράµµιση συμφερόντων στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε.