Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, 10:58
Τελευταία ενημέρωση: 19:30

-A +A

Γ. Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στους πόρους της Αν. Μεσογείου

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, 10:58
Τελευταία ενημέρωση: 19:30
Γ. Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στους πόρους της Αν. Μεσογείου
-A +A

Επιμένει ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο θέμα των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης και στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας σήμερα στην Αττάλεια. Την ίδια στιγμή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει πως το προσεχές διάστημα θα συζητηθούν δύσκολα θέματα.

Μέσα από διαδοχικές δηλώσεις που άρχισαν με αυτή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, η κυβέρνηση δείχνει να έχει αρχίσει μια διαδικασία με την Τουρκία προκαλώντας ερωτήματα. Ο Ν. Κοτζιάς είχε δηλώσει ότι «δεν πρέπει να είμαστε μοναχοφάηδες σχετικά με το θέμα των ενεργειακών πόρων», με τον νυν υπουργό Εξωτερικών να ακολουθεί και να υποστηρίζει με διαδοχικές δηλώσεις ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Αν. Μεσόγειο. Δήλωση που επανέλαβε και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Μ. Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ΥΠΕΞ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από τους φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο» και τονίζοντας πως «(σ.σ.: η Τουρκία) έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές. 

Ως προς το περιεχόμενο της σημερινής συνάντησης, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για προώθηση «της θετικής ατζέντας [...] όπως συμφώνησαν οι δύο ηγέτες μας λίγο καιρό πριν στην Άγκυρα» και έστειλε το μήνυμα πως «κομμάτι της θετικής ατζέντας είναι πώς θα εξασφαλίσουμε τον σεβασμό του Διεθνούς δικαίου, πώς θα εξασφαλίσουμε την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας εφαρμόζοντας μέτρα εμπιστοσύνης που έχουν ήδη συμφωνηθεί και επανεξετάζοντας την καλύτερη εφαρμογή τους».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ανέφερε πως οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να γίνει μια άτυπη διερευνητική συνάντηση στις 12 Απριλίου «για το πού βρίσκονται οι δύο πλευρές στο Κυπριακό». «Στόχος να ακούσουμε τις ιδέες της Τουρκίας για τον μηχανισμό της επόμενης ημέρας που θα αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων» πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου να μιλά για δύσκολες συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας πως Ελλάδα και Τουρκία «θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αξιοποιήσουμε μαζί τις ευκαιρίες στην περιοχή», επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Άγκυρας πως η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, ευχαρίστησε τον κ. Κατρούγκαλο για τη χθεσινή δήλωση ότι «δεν μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο» ως προς την αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. «Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι «κανένα προτζεκτ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό».

«Η Τουρκία έχει δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία» πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Έτσι, η κυβέρνηση ουσιαστικά εμφανίζεται να ανοίγει ένα θέμα ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν τις Εθνικές Εκλογές. Και μάλιστα χωρίς να έχουν ενημερωθεί άλλες πολιτικές δυνάμεις ακολουθώντας την ίδια τακτική με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως για να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση «πρέπει να αποφασίσουμε τι και πώς θα διαπραγματευτούμε». «Δεν είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε συνομιλίες μόνο για να ξεκινήσουμε συνομιλίες αλλά για να υπάρξει αποτέλεσμα με μια λύση που θα μπορούν να αποδεχτούν οι δύο πλευρές», τόνισε.

Δείτε βίντεο από την κοινή συνέντευξη Τύπου:

Σε «τουρκική μειονότητα» αναφέρθηκε ο Μ. Τσαβούσογλου

Το θέμα των μειονοτήτων βρέθηκε επίσης στην ατζέντα των Κατρούγκαλου-Τσαβούσογλου, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο ενώπιον του Έλληνα ομόλογου του για «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα» ως «ένα θέμα που συζητάμε όποτε συναντιόμαστε».

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε εότι «μιλήσαμε και για τη μουσουλμανική μειονότητα όπως την προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες. Είναι Έλληνες πολίτες και έχουμε καθήκον να φροντίσουμε για την εκπαίδευσή τους» προσθέτοντας ότι ο ίδιος έθεσε ζήτημα για την ανάγκη αντικαταστασης της διοίκησης στα βακουφικά ιδρύματα.

Μ. Τσαβούσογλου: Στις 12 Απριλίου θα συζητηθούν τα ΜΟΕ

Στις 12 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των υπουργείων Εξωτερικών σε επίπεδο γενικών γραμματέων, κατά την οποία θα συζητηθούν και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όταν θα έχει ωριμάσει μια βάση συνομιλιών θα μπει σε λειτουργία και η πλατφόρμα για την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο και αναφέρομαι στις διερευνητικές συνομιλίες για την έναρξη των οποίων είμαστε σύμφωνοι. Εμείς δεν επιθυμούμε τέτοια θέματα να τα κάνουμε αντικείμενο εσωτερικής κατανάλωσης. Διότι είναι πολύ σοβαρά θέματα που πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο από τις δύο χώρες», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, τόνισε πως «η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε συνεργασία στη Μεσόγειο, στα θέματα ενέργειας και οικονομίας. Δεν έχουμε δισταγμούς επ'' αυτού, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και με τρόπο που θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων αλλά και προς όφελος όλων, είμαστε έτοιμοι για κάθε μορφής συνεργασία. Υπό την προϋπόθεση της προστασίας των δικαιωμάτων όλων όπως και των Τουρκοκυπρίων».

Φωτογραφία: AP

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα