Γ. Κατρούγκαλος: Η προκλητικότητα της Τουρκίας είναι δείγμα αδυναμίας

Γ. Κατρούγκαλος: Η προκλητικότητα της Τουρκίας είναι δείγμα αδυναμίας

Ως δείγμα αδυναμίας και όχι επίδειξη ισχύος ερμήνευσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο. 

 

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως απέναντι στις «σπασμωδικές κινήσεις» της Άγκυρας, τις οποίες απέδωσε στη διεθνή απομόνωσή της, η Αθήνα επιλέγει το δρόμο του διεθνούς δικαίου και της ήρεμης και υπεύθυνης δύναμης.

«Όταν ακούμε στην τουρκική Βουλή ότι θα πρέπει να ξανακάνει διακοπές ο Αττίλας στην Κύπρο δεν θα απαντάμε σε αυτή τη ρητορική ότι θα σας πάμε στην Κόκκινη Μηλιά», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Όσον αφορά στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, ο κ. Κατρούγκαλος άφησε να εννοηθεί ότι προς ώρας είναι στον αέρα, υπογραμμίζοντας ότι αυτή θα υλοποιηθεί εφόσον υπάρχουν οι όροι να προωθηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κουμουτσάκος υπενθύμισε το δημοσίευμα τουρκικού πρακτορείου περί μειωμένης ελληνικής παρουσίας γύρω από τα Ίμια, σημειώνοντας ότι μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν στο χειρότερο σημείο τους, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση την εκπομπή αντιφατικών μηνυμάτων.

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε το δημοσίευμα ως «χαμηλό δείγμα προπαγάνδας» για να τονίσει: «Είναι ποτέ δυνατόν οι Ένοπλες Δυνάμεις να εγκαταλείψουν μια σπιθαμή ελληνικού εδάφους;»