Γ. Κατρούγκαλος: Εθνικιστικές κορώνες οι απειλές της Άγκυρας για νέα εισβολή στην Κύπρο

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, 15:14
-A +A
Γ. Κατρούγκαλος: Εθνικιστικές κορώνες οι απειλές της Άγκυρας για νέα εισβολή στην Κύπρο

Για "εθνικιστικές κορώνες στον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας που υπάρχει έδαφος να αναπτυχθούν", έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στο «Πρακτορείο 104,9», με αφορμή τα υπονοούμενα της Άγκυρας ακόμα και για νέα εισβολή στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο τα συγκεκριμένα τουρκικά υπονοούμενα προέρχονται από εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης: «Αλλά αυτό είναι δηλωτικό του ότι στον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας υπάρχει έδαφος για τέτοιες εθνικιστικές κορώνες. Και είναι προφανώς ξανά προς το συμφέρον μας να μην ακολουθούμε εμείς τις κορώνες αυτές με αντίστοιχες κορώνες δικές μας, ακριβώς γιατί εμείς και δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά και δεν έχουμε να παραχωρήσουμε τίποτα. Τα συμφέροντά μας και τα εθνικά μας δίκαια είναι απόλυτα κατοχυρωμένα».

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας προκύπτει από «πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες εάν τις συγκρίνουμε με το παρελθόν, ακόμα και σε κρίσιμες περιόδους όπως την επαύριο των Ιμίων, δείχνουν τη σαφή αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Ένωση του απλού γεγονότος που σας είπα: ότι στην περιοχή μας έχουμε αμφισβήτηση της νομιμότητας από ένα κράτος, την Τουρκία, σε ό,τι αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας και την υπεράσπισή του από ένα άλλο κράτος, που είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει εξ αυτού και μόνο του γεγονότος την απαίτηση αλληλεγγύης. Και επαναλαμβάνω, δεν είναι μόνο θέμα δικαίου, είναι και θέμα διπλωματικής ισχύος, που φαίνεται αυτή τη στιγμή στις θάλασσες της Κύπρου».

Επίσης σημείωσε ότι: «το απόλυτο συμφέρον της χώρας μας να διατηρήσει τη νηφαλιότητά της. Ακριβώς γιατί γνωρίζουμε, όχι απλώς ότι τα συμφέροντά μας είναι θωρακισμένα από τη διεθνή νομιμότητα και κατοχυρώνονται στις διεθνείς συνθήκες, αλλά και γιατί είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη η διπλωματική θέση τόσο της Ελληνικής όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Προσθέτωντας ότι «οι προσπάθειες αναθεωρητισμού των συνθηκών και διατήρησης υψηλής πολεμικής ρητορικής, δεν ωφελούν, αντιθέτως απομονώνουν. Νομίζω, και είναι προφανές αυτό από το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί στην πράξη στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, ότι βρίσκεται σε απομόνωση αυτή τη στιγμή η πολιτική αυτή που σας είπα: της αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου και όχι της προσπάθειας τα εθνικά συμφέροντα να ρυθμίζονται στο πλαίσιο που το διεθνές δίκαιο επιτάσσει».

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 24/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα