Γ. Κατρούγκαλος: Δεν σχολιάζω την ανακοίνωση της Τουρκίας με αφορμή το «γκιαούρηδες»

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν σχολιάζω την ανακοίνωση της Τουρκίας με αφορμή το «γκιαούρηδες»

Να μην απαντήσει στη σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά τις δηλώσεις για «γκιαούρηδες» του Ταγίπ Ερντογάν, επέλεξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος από την Κύπρο όπου βρίσκεται, τονίζοντας μάλιστα ότι ο σκοπός της ελληνική πλευράς «δεν είναι η κλιμάκωση αλλά η αποκλιμάκωση της έντασης».

Συγκεκριμένα μετά την συνάντησή του με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία ακολούθησε ο εξής διάλογος μεταξύ δημοσιογράφου και του Γιώργου Κατρούγκαλου:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξε ανακοίνωση το πρωί από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο χαρακτήρισε ως εντελώς αρνητική την ανακοίνωση-απάντηση της Αθήνας μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στη Σμύρνη περί «γκιαούρηδων». Ένα σχόλιο;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ακούστε, η δήλωσή μας έλεγε, κάτι το οποίο είναι αναντίρρητο από τον οποιονδήποτε καλόπιστο παρατηρητή, ότι η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να εργαλειοποιείται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ιστορία και στην αξιοπρέπεια των γειτονικών λαών. Αυτή ήταν η δήλωσή μας, είναι τόσο αναμφισβήτητα και γενικά αποδεκτά αυτά, όχι απλώς από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και από τον νομικό και πολιτικό πολιτισμό που κυριαρχεί στην Ευρώπη. Δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, γιατί όπως σας είπα, ο σκοπός μας δεν είναι η κλιμάκωση αλλά η αποκλιμάκωση της έντασης. Και να ξεκαθαρίσω, επειδή το δηλώνει και αυτό στην κατάληξή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ότι όταν δηλώνουμε ότι σκοπός μας είναι η βελτίωση των σχέσεων πρέπει να το επιβεβαιώνουμε και στην πράξη.

Κατά τα άλλα και στο πλαίσιο της συνάντησής του και τον Κύπριο ΥΠΕΞ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι στην συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα θέσει στην τουρκική πλευρά να ακούσει συγκεκριμένες απόψεις σε ότι αφορά την αντικατάσταση του καθεστώτος των εγγυήσεων στην Κύπρο.

«Θα ζητήσω από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να ακούσω πιο συγκεκριμένες απόψεις, γιατί δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της άλλης πλευράς, ως προς το πώς σκέφτεται την αντικατάσταση του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων με ένα μηχανισμό, στον οποίο δεν θα επαναλαμβάνονται τα αποικιακά και αντίθετα στο διεθνές δίκαιο χαρακτηριστικά, του προηγούμενου νομικού καθεστώτος», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση για τα μηνύματα που θα μεταφερθούν στην Τουρκία.

Όσον αφορά τις συζητήσεις σχετικά με την Ευρώπη αλλά και τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι «πάγια, η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία υπερασπίζονται τις αξίες της ευρωπαϊκής ιδέας, τις ανοιχτές κοινωνίες, τις δημοκρατικές αρχές. Και σε μια περίοδο που αμφισβητούνται αυτές οι αρχές ακόμα και στο εσωτερικό της Ευρώπης, είναι πάντοτε χρήσιμο να συζητάμε για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να τις υπερασπιστούμε, πολύ περισσότερο που πολλές από τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο συναρτώνται και με τα εθνικά μας θέματα». Ιδιαίτερα τόνισε το «γιατί δεν πρέπει να αποκλειστούν οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας με την αυτονόητη προϋπόθεσή του εκ μέρους της σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας», καθώς, όπως εξήγησε, «είναι προς το συμφέρον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, αλλά και των δικών μας χωρών να μείνει ανοιχτός ο ευρωπαϊκός της δρόμος».

Ερωτηθείς ειδικότερα επ'' αυτού ανέφερε την «απόλυτη σύμπτωση» με την Κύπρο στο θέμα αυτό καθώς «είναι προς το συμφέρον του λαού της Τουρκίας, των δικών μας χωρών και της ΕΕ να μην υπάρχει μια αντιευρωπαϊκή, εχθρική Τουρκία στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ». «Είμαστε αντίθετοι», συμπλήρωσε, «στο να καλλιεργηθεί από πολλές πλευρές ένα κλίμα ισλαμοφοβίας που είναι αντίθετο στην πρακτική των ανοιχτών κοινωνιών που πάντοτε η Ευρώπη προωθούσε, και είναι αντίθετος στον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό όπου έχει τις δικές του αξίες, έχει όμως και σεβασμό και στον άλλον».