Γ. Γεραπετρίτης: Τρεις βασικές αρχές για τη μετάβαση στην κανονικότητα το επόμενο δίμηνο

Γ. Γεραπετρίτης: Τρεις βασικές αρχές για τη μετάβαση στην κανονικότητα το επόμενο δίμηνο

Το τρίπτυχο, χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία η έξοδος στην κοινωνία και την αγορά, συνέχιση τήρησης κάποιων κανόνων στη ζωή μας και σταδιακή μετάβαση στην ομαλότητα, κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. «Δεν υφίσταται κανένα θέμα με τον υπουργό Εργασίας», δήλωσε εξάλλου επικρίνοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι υιοθέτησε τόνους που «δεν ανταποκρίνονται στην ποιότητα λόγου του Κοινοβουλίου».

Ενόψει, λοιπόν, των κυβερνητικών ανακοινώσεων για την άρση των περιορισμών, ο υπουργός επεσήμανε πως «έχουμε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα οικοδομήσουμε τη μετάβαση στην ομαλότητα. Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με το ότι, πρώτον, δεν θα γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία, είναι αυτονόητο ότι θα βγούμε ξανά στην κοινωνία και την εργασία. Προφανώς δεν καθίσαμε σε καραντίνα για να είμαστε μονίμως σε κατάσταση κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα ξαναβγούμε σταδιακώς αλλά χωρίς εκπτώσεις στην υγεία. Δεύτερη βασική παραδοχή είναι ότι ορισμένοι από τους κανόνες τους οποίους τηρήσαμε με αυστηρότητα θα εξακολουθήσουν να υφίστανται (…) Θα τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, θα προστατεύονται οι ευάλωτοι, θα αποφεύγουμε τους μεγάλους κοινωνικούς συγχρωτισμούς άρα, αλλάζουμε τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε και ενεργούμε. Το τρίτο, είναι ότι η μετάβαση δεν θα γίνει με τρόπο αυτόματο. Θα είναι στην πραγματικότητα μια σταδιακή μετάβαση, θα πάρει χρόνο, όλος ο Μάιος και όλος ο Ιούνιος ουσιαστικά θα έχουμε φάσεις στις οποίες θα απελευθερώνονται οι περιορισμοί που υφίστανται, θα παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται για να αλλάζουμε λίγο τη ροή των πραγμάτων. Θα είναι ένα δυναμικό σύστημα μετάβασης στην ομαλότητα…».

Προσπάθεια για εξετάσεις εντός του Ιουνίου

Στο ερώτημα τι θα γίνει με τα σχολεία, σε συνδυασμό μάλιστα με θέματα όπως ότι άδεια ειδικού σκοπού εκτείνεται μέχρι τις 10 Μαΐου, ο υπουργός Επικρατείας αναγνώρισε ότι «είναι ζήτημα πολύ-παραγοντικό». Σε κάθε περίπτωση, τα σχολεία, ανέφερε, θα ανοίγουν σταδιακά -αν τα πράγματα πάνε όπως φαίνεται να πηγαίνουν σήμερα, με έναν καλό ρυθμό- διασφαλίζοντας ότι «τα παιδιά θα βρίσκονται σε περιβάλλον, που κατά το δυνατόν, θα είναι στεγανοποιημένα από τον ιό. Δηλαδή με τήρηση των αποστάσεων εντός των τάξεων, θα περιοριστούν οι χώροι συγχρωτισμού εντός των σχολείων, θα υπάρχει μια διαβάθμιση έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός μέσα στις τάξεις», διαβεβαίωσε ο Γ. Γεραπετρίτης, συμπληρώνοντας επιπλέον ότι θα συνεχιστεί και η τηλε-εκπαίδευση. Όλη αυτή η δέσμη μέτρων θα έρθει κατά πάσα βεβαιότητα το β' 15νθήμερο του Μαΐου, ανέφερε.

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να θεσπίσει και απογευματινές βάρδιες στα σχολεία, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε ως εξής: θα επιχειρηθεί η λειτουργία των σχολείων, χωρίς να υφίστανται απογευματινές βάρδιες.

«Δεν θα υποκύψουμε σε πλειοδοσία παροχών»

Στη συνέχεια, στο θέμα των οικονομικών μέτρων στήριξης του πληθυσμού, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «το επίδομα των 800 ευρώ δίνεται κατά βάση σε εκείνους οι οποίοι πλήττονται από το κλείσιμο των καταστημάτων ή από τη μεγάλη μείωση του τζίρου. Με βάση την αρχή αυτή είναι προφανές ότι όσο πηγαίνουμε προς ένα άνοιγμα της αγοράς, η επιδοματική λειτουργία του κράτους θα περιορίζεται. Αυτονοήτως το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει απέραντους πόρους», ανέφερε και  διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε αυτόν το φθηνό λαϊκισμό, σε μια πλειοδοσία παροχών, η οποία θα διακινδυνεύσει τη βιωσιμότητα της εθνικής οικονομίας την επόμενη μέρα. 

Επέκταση προστασίας α' κατοικίας

Ερωτηθείς για την α' κατοικία είπε ότι εξελίσσονται διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το ποιος θα είναι ο χρονικός ορίζοντας της επέκτασης του μέτρου της προστασίας, σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση ήταν εκείνη που επεξέτεινε για τέσσερις μήνες την προστασία αυτή -θυμίζω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή είχε περιορίσει το χρόνο προστασίας μέχρι 31/12/2019-, με δική μας πρωτοβουλία έφθασε μέχρι το τέλος Απριλίου». Και, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται «ένα σχέδιο να υπάρχει δευτερογενής προστασία όσων βρεθούν σε δύσκολη οικιστική θέση».

Ταυτοχρόνως διαβεβαίωσε, εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι «θα εξασφαλίσουμε από την Ε.Ε. όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρόνο παράτασης -και αυτό θα φέρουμε με νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία.