Γ. Γεραπετρίτης: Οι πέντε σημαντικές αλλαγές στην άσκηση διακυβέρνησης

Γ. Γεραπετρίτης: Οι πέντε σημαντικές αλλαγές στην άσκηση διακυβέρνησης

Για «σημαντικές αλλαγές που έχουν ήδη συντελεστεί στον τρόπο άσκησης της διακυβέρνησης» στο πλαίσιο του νόμου για το επιτελικό Κράτος αναφέρεται μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα/Σαββατοκύριακο» το οποίο τιτλοφορείται «Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης».

Ο κ. Γεραπετρίτης συγκεκριμένα καταγράφει τις πέντε σημαντικές αλλαγές με πρώτη την «κανονικότητα και τυποποίηση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία ήταν άγνωστη στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης». Ακολουθεί η «γεωμετρική βελτίωση» του επιπέδου προσήλωσης των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών στις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Τρίτη αλλαγή σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας είναι η εγκατάσταση στην προεδρία της κυβέρνησης του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την παρακολούθηση και αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου («ΜΑΖΙ») και ως τέταρτη αλλαγή παραθέτει την για «πρώτη φορά στελέχωση των ιδιαίτερων γραφείων υπουργών, υφυπουργών και γραμματέων από ορισμένο αριθμό αποσπασμένων και μετακλητών υπαλλήλων που προβλέπονται στο νόμο χωρίς καμία παρέκκλιση».

Τέλος, η πέμπτη αλλαγή όπως αναφέρει ο κ. Γεραπετρίτης αποτελεί η στελέχωση και λειτουργία «με πλήρες επιχειρησιακό πρόγραμμα και δομές εσωτερικού ελέγχου» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας «η οποία συγκέντρωσε σε ένα σώμα όλα τα όργανα του Δημοσίου που ελέγχουν την ιδιωτική οικονομία».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης «η εκπόνηση του εγχειριδίου νομοπαρασκευαστικής μεθοδολογίας», καθώς και η «επί θητεία τοποθέτηση υπηρεσιακών γραμματέων προερχόμενων από την διοίκηση με επιλογή από ανεξάρτητη επιτροπή».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας επίκειται και η δεύτερη φάση του επιτελικού κράτους η οποία θα σχετίζεται με την κάθετη οργάνωσή του στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Καταληκτικά, ο κ. Γεραπετρίτης τονίζει ότι το εγχείρημα του επιτελικού κράτους «περιγράφηκε με θετικό πρόσημο στην 4η Έκθεση μετα-προγραμματικής ενισχυμένης εποπτείας που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την τρέχουσα εβδομάδα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ