Γ. Γεραπετρίτης: Ο ΠτΔ να είναι πρόσωπο με απήχηση στην κοινωνία

Γ. Γεραπετρίτης: Ο ΠτΔ να είναι πρόσωπο με απήχηση στην κοινωνία

Πρόσωπο στο οποίο θα συγκλίνει η κοινωνία και θα δημιουργεί συσπειρωτικές τάσεις στα εθνικά θέματα πρέπει να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, σημείωσε πως «αυτονοήτως έθεσε ο πρωθυπουργός το πλαίσιο ότι είναι λογικό ο ΠτΔ, που είναι αρχηγός του κράτους, προφανώς να είναι ένα πρόσωπο στο οποίο θα συγκλίνει η κοινωνία και με πολιτική που θα έχει χαρακτηριστικά που θα δημιουργούν κεντρομόλες και όχι φυγόκεντρες τάσεις».

«Τα πολιτικά του χαρακτηριστικά έχουν να κάνουν όχι τόσο με την πολιτική του ταυτότητα όσο με την απήχηση στην κοινωνία και τις συσπειρωτικές τάσεις στα εθνικά θέματα» συμπλήρωσε για το θέμα εκφράζοντας την ελπίδα «ελπίζουμε να έχουμε μεγαλύτερη συναίνεση από 180 ψήφους (σ.σ. όταν θα έρθει η ώρα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας)».

Ο υπουργός Επικρατείας ρωτήθηκε και για τη διάταξη περί δυνατότητας εκλογής ΠτΔ με σχετική πλειοψηφία εξηγώντας ότι «θα πρέπει να υπάρχει πάντα οδός διαφυγής όσον αφορά τα συνταγματικά θέματα».

Όπως είπε «παραμένει η σημερινή διάταξη με μόνη αλλαγή ότι δεν θα έχουμε εκλογές».

«Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να μην γίνονται εκλογές όταν δεν υπάρχει ευρεία συναίνεση για το πρόσωπο του ΠτΔ. Ποιες ήταν οι άλλες δυνατότητες που τέθηκαν; Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για απευθείας εκλογής ΠτΔ από τον λαό αλλά στο πλαίσιο του δικού μας πολιτεύματος θα αποτελούσε σοβαρό ολίσθημα γιατί δημιουργείς έναν ΠτΔ που θα είναι ταυτισμένος με μια κομματική ταυτότητα. Παράλληλα σκεφτείτε έναν ΠτΔ να ψηφίζεται με 5 εκατ. ψήφους ενώ η κυβέρνηση εκλέγεται με 2,5-3 εκατ. ψήφους» είπε για το ίδιο θέμα.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό είπε ότι όλες οι δράσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση «θα έχουν να κάνουν με την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων και ειδικά των ασυνόδευτων παιδιών».

«Θα υπάρξουν και διατάξεις όπου θα αυστηροποιούν το θέμα του ελέγχου των συνόρων και θα δημιουργούν αποτρεπτικά αισθήματα σε όποιον θέλει να έρθει στη χώρα» συμπλήρωσε ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα να εγκατασταθούν σε εγκαταλελειμμένα νησιά πρόσφυγες και μετανάστες».

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε αισθήματα απομονωτισμού. Θα φτιάξουμε νέες δομές αξιοπρεπείς αλλά κλειστές. Θα επιτηρούμε τα σύνορα με αυστηρότητα και συνέπεια και θα έχουμε ειδικές ρυθμίσεις για τα ασυνόδευτα παιδιά ενώ επιτέλους θα ενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς ώστε να υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη συνολική επιτήρηση» συμπλήρωσε για το θέμα.

Ο κ. Γεραπετρίτης ρωτήθηκε και για τις επιλογές που έγιναν όσον αφορά τους διοικητές των νοσοκομείων είπε ότι «όπου υπάρχει αστοχία θα υπάρξει ειλικρίνεια και θα υπάρξουν αντικαταστάσεις εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ζητήματα» συμπληρώνοντας ότι «στην συντριπτική πλειονότητα πρόκειται για αξιοκρατικές επιλογές».

Τάκης Θεοδωρικάκός: Το πρόσωπο θα τύχει ευρείας αποδοχής

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Θεοδωρικάκος απέρριψε τα σενάρια πρόωρων εκλογών σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. «Η κυβέρνηση έχει μπροστά της 3,5 χρόνια», τόνισε.

Αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «ο μοναδικός που μπορεί να έχει πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι εκείνος που έχει την ευθύνη να πάρει την απόφαση, που δεν είναι άλλος από τον Πρωθυπουργό», προσθέτοντας, παράλληλα, ότι το πρόσωπο θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τύχει ευρείας αποδοχής.

«Δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία ότι το πρόσωπο που θα φέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τύχει την έγκριση της ευρείας πλειοψηφίας, εύχομαι της καθολικής», εκτίμησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.