Γ. Γεραπετρίτης: «Κόκκινη γραμμή» το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ.

Γ. Γεραπετρίτης: «Κόκκινη γραμμή» το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ.
O υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης

«Το μόνο θέμα που θα τεθεί στο τραπέζι είναι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης για ενδεχόμενες συνομιλίες με την Τουρκία, τονίζοντας ότι «για εμάς είναι πρώτη προτεραιότητα να υπερασπιστούμε την κυριαρχία της χώρας»

Παράλληλα, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Γ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε πως «η κόκκινη γραμμή παραμένει το μονομερές, απόλυτο δικαίωμά μας, να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια» και στο πλαίσιο αυτό διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία απολύτως περίπτωση δημιουργίας τετελεσμένου ή κεκτημένου.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας ανοιχτός στο διάλογο, αλλά χωρίς απειλές. «Ο διάλογος περιλαμβάνει (σ.σ. όταν ξεκινήσει) μόνο την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, είναι το ένα και μόνο ζήτημα που θα τεθεί στο τραπέζι», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα του επιτελικού κράτους έθεσε δύο ορόσημα: Έως το τέλος του '21 το 90% των επαφών κράτους- πολίτη να γίνονται από τηλέφωνο ή υπολογιστή και να ακολουθήσει η μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων και λογοδοσίας από το κεντρικό κράτος στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε «συστημικό πρόβλημα» για την Ελλάδα τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη Δικαιοσύνη, καθώς «η καθυστέρηση δημιουργεί πυλώνες διαφθοράς και αποθαρρύνει επενδύσεις». Ως παράδειγμα επιτάχυνσης ανέφερε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης με στόχο να έρθουν 6 χρόνια πιο νωρίς οι δίκες για τον Νόμο Κατσέλη.

Αναφερόμενος, τέλος, στο Εθνικό Σχέδιο για τα Άτομα με Αναπηρία, δήλωσε πως «διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή τους και την πρόσβασή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας».