Αναδρομικά στους συνταξιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ

Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2019, 10:04
-A +A
Αναδρομικά στους συνταξιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ

Αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που δικαιώνονται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε ως αντισυνταγματικά τον τρόπο υπολογισμού εισφορών αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών, τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, το πλαφόν των 1.300 ευρώ για ανώτατη σύνταξη και τον τρόπο υπολογισμού του ποσοστού αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτούνται μετά τον νόμο Κατρούγκαλου.

Τα αναδρομικά θα δοθούν για το διάστημα από την ημέρα έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ (προηγούμενη Παρασκευή) έως και την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι το νέο ασφαλιστικό θα χτιστεί πάνω στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Θα χτίσουμε το νέο ασφαλιστικό πάνω στις βασικές αξίες που υιοθετεί η απόφαση του ΣτΕ» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι θα είναι ένα σύστημα βιώσιμο και δίκαιο που θα ενισχύει όσους έχουν ανάγκη. «Αποκαθιστούμε όσους υπέστησαν βλάβη από την αντισυνταγματικότητα του νόμου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, σημείωσε ότι μέσω αυτού θα γίνουν πράξη όλα αυτά, για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, όπως η μείωση στον φόρο για τις επιχειρήσεις και η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας γενικότερα. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι μείωση του αφορολογήτου δεν θα υπάρξει, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα δούμε δημοσιονομικό κενό για το 2020. Ο ίδιος τόνισε δε ότι χρειάζεται αναβάθμιση της φορολογικής συνείδησης του πολίτη.

Για τις 120 δόσεις ο κ. Γεραπετρίτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας παράτασης, ωστόσο προέτρεψε τους πολίτες να ολοκληρώσουν σήμερα, ημέρα κατά την οποία λήγει η προθεσμία, τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Για το προσφυγικό σημείωσε ότι θα υπάρξει αυστηροποίηση στα σημεία εισόδου της χώρας και νέος τρόπος επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου. «Υφίσταται ανάγκη για μαζική μεταφορά προσφύγων από τα νησιά» πρόσθεσε ο υπουργός και σημείωσε ότι άμεση προτεραιότητα έχουν οικογένειες με παιδιά και άνθρωποι με προβλήματα υγείας, αλλά και όσοι μετακινούνται στην ενδοχώρα έχοντας μεγάλο δείκτη προσφυγικότητας.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 07/10/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα