Γ. Γεωργαντάς: Με τροπολογίες συντηρούν το κομματικό κράτος

Γ. Γεωργαντάς: Με τροπολογίες συντηρούν το κομματικό κράτος

«Το παραμύθι της κυβέρνησης για την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης έλαβε τέλος. Με τροπολογίες συντηρούν το κομματικό κράτος», τονίζει ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Γεωργαντάς, σχολιάζοντας την κατάργηση ουσιαστικά του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών.

Σημειώνεται ότι, όπως είχε αναφέρει και ο «Φιλελεύθερος», σε τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προκηρύσσει τις νευραλγικές θέσεις στο Δημόσιο, όπως τις θέσεις των διοικητών νομικών προσώπων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, αντιθέτως παρατείνει τη θητεία όσων θα έπρεπε να έχουν αποχωρήσει, καθώς θα παραμείνουν στο πόστο τους μέχρι να επιλεγεί ο επόμενος.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργαντάς υπογραμμίζει ότι «σήμερα αποκαλύφθηκαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο οι σκοπιμότητες που θέλησε να εξυπηρετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τα νομοθετήματα του περί δήθεν αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης».

«Τον Φεβρουάριο του 2016 ψηφίστηκε ο -“εμβληματικός”, κατά την κυβέρνηση- νόμος για το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου», επισημαίνει ο τομεάρχης της ΝΔ, εξηγώντας ότι «η πραγματική όμως πρόθεση της κυβέρνησης ήταν, υπό την κάλυψη αυτής της διαδικασίας, να έχει το χρόνο για να διορίσει ή να παρατείνει τις θητείες όλων των κομματικών της φίλων και  συγγενών στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου».
 
Όπως αναφέρει ο κ. Γεωργαντάς, «ενώ άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι με ιδιαίτερα προσόντα εγγράφηκαν από το Σεπτέμβριο του 2016 στο Μητρώο Στελεχών για να καλύψουν μέσω ΑΣΕΠ αυτές τις εκατοντάδες θέσεις, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, δεν εφάρμοσε το δικό της νόμο ΟΥΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ στα νομικά πρόσωπα. Τρία χρόνια μετά την ψήφιση του δικού της νόμου, εξακολουθεί να καλύπτει αυτές τις θέσεις με “ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ” και κάθε άλλου είδους άσχετο κομματικό στέλεχος, εμπαίζοντας τις χιλιάδες των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο».
 
«Με τη σημερινή τροπολογία επίσημα πλέον η κυβέρνηση μέσω των συνεχών αναβολών, ακυρώνει ουσιαστικά την εφαρμογή του άρθρου 8 του ν.4369/2016 για όλη την κυβερνητική της περίοδο, ώστε οι επιλογές για όσες θέσεις μένουν κενές να συνεχίσουν να είναι καθαρά κομματικές», προσθέτει ο ίδιος και τονίζει ότι «ποτέ άλλοτε μια κυβέρνηση δεν ψήφισε με πανηγυρικό τρόπο ένα νόμο, του οποίου την εφαρμογή στη συνέχεια ανέβαλε η ίδια, ώστε να μη χάσουν τη δουλειά τους τα κομματικά της στελέχη».

«Άλλωστε τα κυβερνητικά στελέχη δείχνουν ιδιαίτερη επιμέλεια για “την εργασία” των κομματικών τους φίλων», αναφέρει καταλήγοντας ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ, «καθώς, όπως είδαμε πρόσφατα, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής την ίδια μέρα που παραιτήθηκε, διορίστηκε “αξιοκρατικά” στην ίδια θέση ως Τομεακός Γραμματέας!».

Προεκλογικές προσλήψεις

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», στο μεταξύ η κυβέρνηση προχωρά σε ένα μπαράζ προεκλογικών δεσμεύσεων για προσλήψεις στο Δημόσιο από πόρτες και παράθυρα. Ήδη εγκρίθηκε το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης (31.1.2019) για την κίνηση των διαδικασιών πρόσληψης 258 υπαλλήλων στο νέο κατάστημα κράτησης Δράμας και 381 στις λοιπές φυλακές της χώρας, ενώ έρχονται και 10.000 μόνιμες θέσεις σε βάθος τετραετίας, εκ των οποίων 4.000 γιατροί και 6.000 νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό.

Από αυτές, οι 2.500 (1.000 γιατροί, 1.500 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) θα πραγματοποιηθούν εντός του 2019. Οι προσλήψεις των γιατρών θα γίνουν μέσω των Συμβουλίων Κρίσης και Επιλογής Γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Βέβαια, ο χορός των προσλήψεων έχει ανοίξει με την τροπολογία Σπίρτζη, η οποία προέβλεπε νέες θέσεις εργασίας στον ΟΑΣΘ (του Στέλιου Παππά) και τον (χρεοκοπημένο) ΟΣΕ.

Ακολούθησε ο Ν. Παππάς, με την Κοινωνία της Πληροφορίας, ενώ προεκλογικές προσλήψεις πάνω από 200 εργαζομένων στη ΔΕΠΑ και τις θυγατρικές της σχεδιάζει ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης! Εν όψει διαχωρισμού της ΔΕΠΑ φέρεται να έχει βρει τη φόρμουλα πρόσληψης των περισσοτέρων από τους 200 εργαζόμενους που ανήκουν σε εργολαβικές εταιρείες προσωπικού και απασχολούνται χρόνια στη ΔΕΠΑ!