Γ. Δραγασάκης: Συμβιβαστήκαμε για την πρώτη κατοικία

Γ. Δραγασάκης: Συμβιβαστήκαμε για την πρώτη κατοικία

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Παρά το γεγονός ότι ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας γίνεται πιο… σφιχτός, ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα λειτουργεί ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών.

«Αν λειτουργούσαμε ως εκπρόσωποι των τραπεζών θα είχαμε κλείσει το θέμα, επομένως κάποια μετριοφροσύνη θα τη συνιστούσα σε όσους μιλούν», ισχυρίστηκε, μιλώντας στη Βουλή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση της κυβέρνησης συνιστά έναν συμβιβασμό, καθώς «δεν είναι παράδοξο σε τέτοιες περιπτώσεις». Όμως, όπως είπε, «πρόκειται για ένα συμβιβασμό στον οποίο κυριαρχεί η έγνοια για το κοινωνικό συμφέρον».

Απαντώντας στην αντιπολίτευση ο υπουργός Οικονομίας εξήγησε ότι οι καθυστερήσεις στην κατάθεση της ρύθμισης και στις fast track κοινοβουλευτικές διαδικασίες οφείλονται στο ότι η κυβέρνηση είχε βάλει προτεραιότητα την προάσπιση των συμφερόντων των δανειοληπτών που πραγματικά λόγω αλλαγής των συνθηκών της ζωής τους αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

«Η κυβέρνηση εκπροσώπησε με συνέπεια στην πολύμηνη αυτή διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς και τις τράπεζες πρωτίστως τα δάνεια εκείνων που λόγω συνθηκών έμειναν άνεργοι έκλεισε δουλειά τους κ είναι σε δυσκολία εξυπηρετήσουν», είπε επίσης, ενώ σε ότι αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές σημείωσε ότι ανέρχονται περίπου στο 25%. «Εμείς δεχόμαστε ότι υπάρχουν κακοπληρωτές που συνειδητά αποφεύγουν αποπληρώσουν αλλά δεν θέλουμε να γίνει αυτό άλλοθι για να θεωρηθούν οι πάντες στρατηγικοί κακοπληρωτές», προσέθεσε.

Να σημειωθεί ότι μετά από παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης το απόγευμα θα κληθούν και πέντε φορείς ώστε να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με τη ρύθμιση.

Διαβάστε ακόμη:

- Κατατέθηκε η τροπολογία για την πρώτη κατοικία - Οι όροι ένταξης στο νέο πλαίσιο

- Χρ. Δήμας: Η ΝΔ θα υπερψηφίσει την τροπολογία για την α'' κατοικία, αλλά δεν είναι η καλύτερη λύση