Γ. Δραγασάκης: Η Ευρώπη ως ένα κλειστό φρούριο είναι σαν μία χίμαιρα

Γ. Δραγασάκης: Η Ευρώπη ως ένα κλειστό φρούριο είναι σαν μία χίμαιρα

Το προσφυγικό και η ανασυγκρότηση της χώρας είναι τα δύο εθνικά στοιχήματα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ. Δραγασάκης δήλωσε πως «η προσφυγική κρίση κάνει ακόμα πιο αναγκαία την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», ενώ πρόσθεσε πως το προσφυγικό κάνει ακόμα πιο αναγκαία την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και ιδιαίτερα του παράλληλου προγράμματος.

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως η προσφυγική κρίση αναδεικνύεται σε κορυφαίο ζήτημα της εποχής μας με συνέπειες όχι μόνο οικονομικές αλλά και ευρύτερες πολιτικές και γεωπολιτικές. Ο τρόπος αντιμετώπισής της κρίσης, αν δηλαδή θα αντιμετωπιστεί με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης ή ξενοφοβίας και ρατσισμού, διαμορφώνει τις νέες διαχωριστικές γραμμές και τις ιδεολογικές και πολιτικές ταυτότητες στην Ευρώπη αλλά και σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης υποστήριξε πως η εικόνα των κλειστών συνόρων θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές ενώ προειδοποίησε πως η καταπάτηση των αρχών της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου προβλήματος, εφόσον δεν αποτραπεί, θα έχει καταλυτικές αποσυνθετικές συνέπειες και θα καταστήσει το πρόβλημα ανεξέλεγκτο.

Ειδικά για τη χώρα μας ανέφερε πως, έχοντας ως προτεραιότητα και σταθερή στόχευση την αποτροπή του κλεισίματος των συνόρων, πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα. Στο πλαίσιο αυτό η δημιουργία καταλυμάτων και άλλων υποδομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών πρέπει να ιδωθεί όχι ως ένα βάρος ή ως μια υποχρέωση προς τρίτους αλλά ως ένα μέσο θωράκισης μπροστά στον κίνδυνο το πρόβλημα να καταστεί ανεξέλεγκτο.

Παράλληλα όμως ο κ. Δραγασάκης κατέστησε σαφές, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι όραμά μας να γίνουμε επιδοτούμενοι συνοριοφύλακες της Ευρώπης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πρόκειται για μια τεράστια παγίδα την οποία πρέπει να αποφύγουμε ακόμη και αν συνοδευόταν με πρόσκαιρα υλικά οφέλη.

Τέλος, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε πως η ανάπτυξη προϋποθέτει νέα στρατηγική με κινητήριο μοχλό τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την ανακατανομή βαρών. Πρόσθεσε, πως η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μία φάση μετάβασης. «Το παλιό δεν εγκαταλείπει εύκολα τις θέσεις και τις συνήθειές του», είπε.