Γ. Δημαράς: Νέο "όχι" για τηλεοπτική άδεια σε όσους παίρνουν δημόσια έργα

Γ. Δημαράς: Νέο "όχι" για τηλεοπτική άδεια σε όσους παίρνουν δημόσια έργα

 

Διευκρινιστική δήλωση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν προηγούμενες δηλώσεις του που εκτιμήθηκαν ότι ήταν κατά της υποψηφιότητας Καλογρίτσα.

Στην νέα του δήλωση πάντως εξακολουθεί να δηλώνει αντίθετος στο να πάρουν άδεια εταιρίες στις οποίες είναι μέτοχοι φυσικά πρόσωπα που παίρνουν δημόσια έργα και προμήθειες.

"Επειδή κυκλοφορούν επιλεγμένα αποσπάσματα από τοποθετήσεις μου σε ΜΜΕ σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες και τον διαγωνισμό για τις συχνότητες, ξεκαθαρίζω την θέση μου σε σχέση με το θέμα:

· Θέση αρχής είναι να μην κατέχουν μέσα ενημέρωσης και κυρίως τηλεοπτικούς σταθμούς, εταιρείες στις οποίες είναι μέτοχοι φυσικά πρόσωπα ή κοντινοί συγγενείς των, που παίρνουν δημόσια έργα και προμήθειες του δημοσίου τομέα. Τα γνωστά κυκλώματα ΜΜΕ, Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Τραπεζών και μηχανισμών ευρωπαϊκών προγραμμάτων πρέπει να διαλυθούν με κάθε νόμιμο τρόπο.

· Στις τοποθετήσεις μου μίλησα για έλεγχο της προέλευσης των απαιτούμενων χρημάτων και δεν ανέφερα κανένα όνομα υποψηφίου «καναλάρχη». Αν δεν γίνει αυτό υπάρχει κίνδυνος ακόμη και «μαφίες» να αποκτήσουν ΜΜΕ και να επηρεάζουν τη διαμόρφωση των συνειδήσεων των πολιτών και της νεολαίας. Πρέπει να εξαντλήσουμε τα περιθώρια του Ευρωπαϊκού Θεσμικού Πλαισίου και του Συντάγματος ώστε να αποκλειστούν ή ελαχιστοποιηθούν αυτά τα αρνητικά φαινόμενα.

· Για τον αριθμό των αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, πιστεύω ότι σωστά ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει 4 άδειες γιατί το κριτήριο της βιωσιμότητας είναι σημαντικό. Εξ άλλου με τα περιφερειακά κανάλια και τα θεματικά οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα είναι αρκετοί ώστε να εξασφαλίζεται πλουραλισμός στην ενημέρωση. Η άποψη ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός στις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας και ότι η ελεύθερη αγορά θα αυτορυθμιστεί μέσω του ανταγωνισμού δεν ταιριάζει στις αρχές της Οικολογίας και της Αριστεράς που πρεσβεύω. Η ελεύθερη αγορά χωρίς κανόνες αποβιομηχάνισε τη χώρα, ελαχιστοποίησε την αγροτική παραγωγή, «φούσκωνε» και «ξεφούσκωνε» την οικοδομή αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους και γενικά οδήγησε στη στρεβλή ανάπτυξη και στην κρίση τη χώρα μας.

· Η πολιτεία μέσω της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου έχει υποχρέωση να θέτει κανόνες βιωσιμότητας στη λειτουργία της οικονομίας, της αγοράς και των ΜΜΕ.

· Εκτός από τα οικονομικά κριτήρια, πρέπει στη συνέχεια να τεθούν και ποιοτικά κριτήρια για την λειτουργία των ΜΜΕ".