Γ. Βρούτσης: Σε 10 μέρες τελειώνουν οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας και αγροτών

Γ. Βρούτσης: Σε 10 μέρες τελειώνουν οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας και αγροτών

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν μπει στο σύστημα ΑΤΛΑΣ και όλες οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας και αγροτών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα της τηλεργασίας γνωστοποίησε πως σε 24 ώρες οι εταιρείες θα πρέπει να δηλώσουν στην ΕΡΓΑΝΗ τους εργαζομένους τους. 

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6» ο υπουργός ανέφερε για τις συντάξεις ότι το νέο σύστημα ΑΤΛΑΣ στην πλήρη απόδοσή του στο τέλος του χρόνου θα απονείμει σε αυτές τις δύο κατηγορίες 4.000 συντάξεις το μήνα για να προσθέσει πως «υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις από το 2014 έως το 2018» και πως «εάν δεν είχαμε βρει 17.000 συντάξεις σε κούτες και δεν είχαμε τον covid θα είχαμε γυρίσει τον δείκτη».

Όσον αφορά τα αναδρομικά επανέλαβε ότι «τον Οκτώβριο θα πληρωθούν αναδρομικά του 2015-2016 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Θα δοθούν 1,4 δισ. ευρώ με μια δόση σε πλέον του 1 εκατ. συνταξιούχους» και υπενθυμίσε, πως δόθηκαν αναδρομικά και νέες επικουρικές σε 250.000 συνταξιούχους καθώς και ότι πλέον πληρώνονται ίδια ημέρα κύριες συντάξεις και επικουρικά δικαιώματα.

Όσον αφορά την τηλεργασία ο κ. Βρούτσης εξήγησε «σε 24 ώρες θα πρέπει να προχωρήσουν οι εταιρείες με την τηλεργασία ακόμα και από σήμεραότι μετά την δημοσίευση της διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως » και τόνισε, ότι «οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να συμμορφωθούν» διαφορετικά «θα έχει και αυστηρό πρόστιμο 3.000 ευρώ».

Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι «τα χρήματα των εκκρεμών συντάξεων αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό. Δεν υπάρχει κρυφό χρέος. Είναι μια παθογένεια 50 ετών τα ληξιπρόθεσμα».