Γ. Βρούτσης: Οι ανεξέλεγκτες ομαδικές απολύσεις έχουν την υπογραφή Αλέξη Τσίπρα

Γ. Βρούτσης: Οι ανεξέλεγκτες ομαδικές απολύσεις έχουν την υπογραφή Αλέξη Τσίπρα

Τον νόμο 4472/2017 και ειδικότερα το άρθρο 17 κατέθεσε στα πρακτικά ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης. Μέσω αυτή της διάταξης ουσιαστικά απελευθερώθηκαν οι ομαδικές απολύσεις. «Αυτό το οποίο δεν είχε φέρει καμία κυβέρνηση εις βάρος των εργαζομένων -γιατί είναι απαράδεκτη η διάταξη για ανεξέλεγκτες ομαδικές απολύσεις- το έφερε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και βάζετε τον Πρωθυπουργό να εγκαλεί τον κ. Μητσοτάκη ότι εάν γίνει Πρωθυπουργός, θα φέρει νόμο, τον οποίο έχετε ήδη κατοχυρώσει στο Εργατικό Δίκαιο της χώρας; Πώς να το πούμε αυτό; Δεν είναι κοινοβουλευτική διολίσθηση; Δεν είναι παρακμή της Δημοκρατίας;», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Παράλληλα, με στοιχεία αποδόμησε το success story της κυβέρνησης στον τομέα της εργασίας. «"Άρτεμις", Δεκέμβριος 2017, με στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ για την αδήλωτη εργασία. Για ακούστε. Η αδήλωτη εργασία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τον Φεβρουάριο του 2013, πράγματι θα συμφωνήσουμε, είχε εκτοξευθεί στο 40,47%. Ονόμαζα και συνεχίζω να ονοματίζω την αδήλωτη εργασία ως οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα και έδωσα τη μάχη τότε, μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας, για να την καταπολεμήσουμε στο βαθμό που μπορούμε, διότι δεν υπάρχει μαγικό κουμπί τη στιγμή που υπάρχουν οι ανθρώπινες σχέσεις, για να καταπολεμηθεί. Το 40,47% έπεσε, με δικά σας στοιχεία, τον Δεκέμβρη του 2014 στο 13,82%. Και τον Δεκέμβριο του 2017, με δικά σας στοιχεία, του ΣΥΡΙΖΑ, τρία χρόνια μετά, μόλις στο 11,65%.», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι ο μέσος μισθός, ο καθαρός μισθός πριν τους φόρους, για τη μερική απασχόληση είναι στα 333,9 ευρώ, ενώ ο μέσος καθαρός μισθός είναι 784,8 ευρώ των εργαζομένων στη χώρα, με στοιχεία του ΕΦΚΑ του Δεκεμβρίου του 2017.

Ωστόσο, τα χρήματα που ουσιαστικά θα πάρει ο εργαζόμενος στο χέρι του θα μειωθούν λόγω του αφορολόγητου, ουσιαστικά κατά ένα μισθό. Όπως εξήγησε «τα 9.545 ευρώ αφορολόγητο που παραλάβατε από τον Δεκέμβριο του 2014, από την προηγούμενη Κυβέρνηση, θα πάνε 1η Ιανουαρίου του 2020 στα 5.680 ευρώ. Η απόκλιση αυτή των 3.865 ευρώ με 20% που προβλέπεται ο συντελεστής, είναι απώλεια 773 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό, με βάση τα στοιχεία που είπα πριν; Όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας θα χάσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ έναν μισθό και όλοι οι συνταξιούχοι μία σύνταξη μόνο από αυτό».