Γ. Βαρουφάκης: Ποια ρήξη θα κάνετε; Με τους δανειστές ή με τον ελληνικό λαό;

Γ. Βαρουφάκης: Ποια ρήξη θα κάνετε; Με τους δανειστές ή με τον ελληνικό λαό;

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την καταψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25, Γιάννης Βαρουδάκης, λέγοντας ότι δεν θέλει να τιμήσει τον λαϊκισμό των κυβερνώντων αλλά θέλει να τον… θάψει! Υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα πέσει στο 1,5-1,6% αλλά θα παραμείνει στο 3,5% που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

«Αυτό σημαίνει πως για να πετύχετε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος βάσει φοροαπαλλαγών που κάνετε, τότε οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν πάνω από το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία του Καπιταλισμού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Λίγο αργότερα προχώρησε σε… συμβουλές προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι το οπλοστάσιο του κ. Ντράγκι τελείωσε, ξέμειναν από γερμανικά ομόλογα. Συνεπώς πρότεινε στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ να προτείνει όχι ποσοτική χαλάρωση, αλλά μεγάλη έκδοση ομολόγων από την ευρωπαϊκή επενδυτική τράπεζα, που να υποστηρίζονται από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα»!

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ για τις ακριβές ιδιοκτησίες, αντιθέτως είπε ότι πρέπει να αυξηθεί. «Εμείς που μπορούμε να πληρώνουμε, να πληρώνουμε πιο πολύ ΕΝΦΙΑ. Το ίδιο και για τις επιχειρήσεις», τόνισε.

Κλείνοντας, δε, την ομιλία του δήλωσε ότι το κόμμα του και συμβουλές θα δίνει και σκληρή αντιπολίτευση θα κάνει. «Θα είμαστε εδώ να αποκαλύπτουμε την αρνητική πλευρά των θετικών μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση. Θα αποκαλύπτουμε τη ταξική δυστοπία.

Η ρήξη θα γίνει. Θα πάρουμε το μέρος των πολλών, των θυμάτων της κρίσης, και της Ελλάδας, αλλά και των πολιτών της υπόλοιπης Ευρώπης», κατέληξε.

Φωτογραφία intime news