Φρ. Ολάντ: Ο Τσίπρας είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων το καλοκαίρι του 2015

Φρ. Ολάντ: Ο Τσίπρας είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων το καλοκαίρι του 2015

Τι είπε στον Αλέξη Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, αποκαλύπτει ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». Ο κ. Ολάντ μιλάει για το Grexit και αναφέρεται στο περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό μετά το δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015.

 «Ο Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Μπορούσε να είναι υπερήφανος που έπεισε τους Έλληνες να τον στηρίξουν αλλά έπρεπε και να ανησυχεί πολύ για την επόμενη ημέρα», σημειώνει ο κ. Ολάντ.

Στη συνέντευξη, ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας επισημαίνει πως το Grexit δεν ήταν μπλόφα και αποκαλύπτει τι είπε στον Αλέξη Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και τονίζει πως ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ήταν υπαρκτός και δεν ήταν απλά μια μπλόφα. Παράλληλα, περιγράφει το τηλεφώνημα που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Εκεί ο ίδιος του έθεσε ένα δίλημμα.

«Εκείνη τη νύχτα τον συγχάρηκα για το αποτέλεσμα, αλλά του είπα ότι τώρα θα αντιμετώπιζε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Και του είπα: εάν θέλεις να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, πρέπει να το πεις σύντομα. Πρέπει να ανοίξεις άμεσα τις διαπραγματεύσεις. Βοήθησέ με να σε βοηθήσω. Αν θέλεις να πας σε μία λύση, θα σε βοηθήσω. Αλλά μπορώ μόνο μέχρι εκεί που θα έχεις εσύ αποφασίσει. Και τελικά ήρθε στη διαπραγμάτευση.», πρόσθεσε ο πρώην Γάλλος πρόεδρος.