8ος χρόνος, ημέρα 2478η
Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022

«Φουντώνει» η σεναριολογία περί φθινοπωρινών εκλογών - Oι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη

«Φουντώνει» η σεναριολογία περί φθινοπωρινών εκλογών - Oι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της προσφυγής. Όσο οι μέρες περνάνε, όλο και περισσότερες είναι οι πληροφορίες που συγκλίνουν σε ένα στοιχείο : Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να "ακούει" την εισήγηση για φθινοπωρινές κάλπες, κάτι που δεν γινόταν μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο πρωθυπουργός έχει αλλάξει θέση και έχει αποφασίσει να "πατήσει το κουμπί των εκλογών" το φθινόπωρο. Είναι γνωστές άλλωστε οι θέσεις του κ.Μητσοτάκη περί αναγκαιότητας εξάντλησης της τετραετίας.

Παρόλαυτα "μικρές" κινήσεις εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου αποτυπώνουν την απόφαση του πρωθυπουργικού γραφείου να "καλλιεργήσει" όλες τις πιθανές εναλλακτικές ώστε όταν έρθει η κατάλληλη χρονική στιγμή, μετά το Δεκαπενταύγουστο δηλαδή, να λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Πιο συγκεκριμένα από τη μία έχουν πυκνώσει οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με στελέχη του κόμματος με θέμα τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Μία από αυτές ήταν με τον πρώην επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου πριν από μερικά 24ωρα.

Παράλληλα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα στοχευμένων επισκέψεων του πρωθυπουργού στη χώρα όλο τον Ιούλιο. Την Παρασκευή μάλιστα προγραμματίζεται επίσκεψη του στην Κόρινθο. Την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί στη Βουλή η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την κοινωνική πολιτική με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Μια συζήτηση με ιδιαίτερη πολιτική σημασία καθώς στο εσωτερικό της κυβέρνησης δίνεται μεγάλη βαρύτητα στον συγκεκριμένο τομέα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως για να προκηρυχθούν εκλογές το φθινόπωρο θα πρέπει η κυβέρνηση να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Αυγούστου έχοντας υλοποιήσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

  • Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πιθανών καλοκαιρινών πυρκαγιών.
  • Τα μέτρα στήριξης απέναντι στο τσουνάμι ανατιμήσεων στον τομέα της ενέργειας να αποδώσουν και να στείλουν το μήνυμα στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να μειώσει τη ζημιά που έχει υποστεί η καθημερινότητα του πολίτη από τις αυξήσεις.
  • Τα έσοδα του τουρισμού που θα μπουν στα δημόσια ταμεία να είναι μεγάλα προκειμένου να αυξηθεί και το περιθώριο περαιτέρω ενισχύσεων του κράτους προς τους πολίτες.
  • Την ομαλή διαχείρηση της έντασης που καταγράφεται με την Τουρκία.