Φωτογραφικές μεταθέσεις για ημέτερους σε Γραφεία Τύπου καταγγέλλει η ΝΔ

Φωτογραφικές μεταθέσεις για ημέτερους σε Γραφεία Τύπου καταγγέλλει η ΝΔ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Δριμύ κατηγορώ κατά του Νίκου Παππά για την τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή για την νέα μοριοδότηση των δημοσιογράφων που θέλουν να μεταταγούν σε γραφεία Τύπου στο εξωτερικό, εξαπέλυσε η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε λόγο για «σοκαριστικό άρθρο» καθώς επίσης και για απόλυτα φωτογραφικές μεταθέσεις στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, με το νέο σύστημα Παππά αυτοί που τώρα υπηρετούν στο εξωτερικό παίρνανε 15 μόρια για την γλώσσα ενώ τώρα θα λάβουν μόλις οκτώ. Παράλληλα, για το διδακτορικό του «επιδοτούνταν» με 4 μόρια, με το νούμερο αυτό τώρα να υποδιπλασιάζεται και να γίνεται δύο.

Την ίδια ώρα, όπως συμβαίνει γενικά στο Δημόσιο σχεδόν διπλασιάζονται τα μόρια της συνέντευξης, πράγμα που όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό είναι πλήρως διάτρητο. Με άλλα λόγια, η συνέντευξη ουσιαστικά ορίζει πλήρως την «βαθμολογία» του εκάστοτε υποψήφιου, ενώ ακόμα κι αν κάποιος έχει περισσότερα πτυχία, έτερος υποψήφιος μπορεί να τον προσπεράσει εάν ενδεχομένως έχει την «εύνοια» των αρμοδίων!

Να σημειωθεί ότι και ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Λεωνίδας Γρηγοράκος ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία, θεωρώντας την πλήρως φωτογραφική.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση,  γίνεται εναρμόνιση με τον νόμο 4369 του 2016, έτσι ώστε –σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση- να επιλέγονται οι πλέον άξιοι και κατάλληλοι υπάλληλοι «τηρώντας ταυτόχρονο τις συνταγματικές επιταγές της αξιοκρατίας, της αναλογικότητας και της αντικειμενικότητας». Πάντως, στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι με τις θεσπιζόμενες αλλαγές δίνεται έμφαση όχι μόνο σα τυπικά προσόντα του υπαλλήλου, αλλά και στα ουσιαστικά προσόντα, «όπως αυτά προκύπτουν από τον υπηρεσιακό του φάκελο και τη δράση του στο πλαίσιο των καθηκόντων του, για τα οποία δεν υπήρχε έως σήμερα ξεχωριστό κριτήριο μοριοδότησης».