Φώφη Γεννηματά: «Από Δευτέρα μηδενική ανοχή»

Φώφη Γεννηματά: «Από Δευτέρα μηδενική ανοχή»

Της Αλίκης Χατζή

Με την Φώφη Γεννηματά να προειδοποιεί για διαγραφές και με καταγγελίες για «συνέδριο-παρωδία» ή «συνέδριο του ΑΦΜ», με τον Κώστα Σημίτη παρών και τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπανδρέου απόντες το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το συνέδριο-εξπρές που στην ουσία σηματοδοτεί το τυπικό τέλος του κόμματος. Εντός εικοσιτετραώρου θα τροποποιηθεί το καταστατικό του και θα αναντιστοιχηθούν τα όργανα του με τα όργανα του ΚΙΝΑΛ, ώστε να παραμείνει μεταξύ άλλων Πρόεδρος του, χωρίς επανεκλογή, η Φώφη Γεννηματά, επεκτείνοντας την θητεία της ως το 2021. 

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε επιθετικά ξεκαθαρίζοντας «μια και καλή ότι από Δευτέρα θα έχουμε μηδενική ανοχή σε εσωστρέφεια και υπονομεύσεις», ενώ προκάλεσε όποιον έχει «θεμιτές φιλοδοξίες και θέλει να βάλει υποψηφιότητα» απέναντι της να το κάνει στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ το 2021. «Θα είμαι εκεί και θα τον περιμένω», είπε.

Η κ. Γεννηματά αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της για να απαντήσει σε όσους την αμφισβητούν, ή διαφωνούν με τις πολιτικές της επιλογές και την στρατηγική της αυτονομίας του ΚΙΝΑΛ, από τους Βενιζελικούς έως τους πρώην Σημιτικούς και όσους αποχώρησαν με το Ποτάμι και την ΔΗΜΑΡ του κ. Θεοχαρόπουλου, τονίζοντας ότι δεν μετανιώνει για καμία από τις επιλογές της. «Τους άφησα να αποκαλυφθούν –είπε, έπρεπε να πέσουν οι μάσκες, επιτέλους».

Πρόσθεσε ότι «συνειδητά ανέχθηκα όλο αυτόν τον καιρό τις επιθέσεις, τις δημοιες προσβολές, τους χαρακτηρισμούς. Δεν μετανιώνω, σε όλη την πολιτική μου διαδρομή έθετα και θέτω τον εαυτό μου στην υπηρεσία της παράταξης, της ενότητας της , της συλλογικης της πορείας». Ωστόσο, κάλεσε όποιον διαφωνεί με την πολιτική του δίπολου απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να το πει αύριο, «χωρίς να κρύβεται»  και άφησε υπονοούμενα ότι κάποιοι από όσους την αμφισβητούν το κάνουν από σκοπιμότητα για να ευνοήσουν ένα από τα δύο κόμματα.

Οι αναφορές της σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως, αυτό που όμως κυριάρχησε είναι πρώτον εάν έκανε καλά ή όχι ο κ. Σημίτης που παρευρέθηκε στο συνέδριο, δεύτερον εάν έκανε λάθος τελικά ο  Νίκος Ανδρουλάκης που συμμετέχει, αφού στην ουσία είναι ένας από τους απειλούμενους με διαγραφή, και τί θα κάνει ο Παύλος Γερουλάνος που συγκεντρωσε περίπου 2000 υπογραφές για να ζητήσει την ακύρωση των αποφάσεων του συνεδρίου και διεξαγωγή άλλου με εκλεγμένους συνέδρους.

Πάντως, ο Κώστας Σημίτης, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα στην αίθουσα του ΣΕΦ και κάθισε στην πρώτη σειρά, δίπλα στους πρώην Προέδρους της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και Φίλιππο Πετσάλνικο και στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ και άνθρωπο της Φώφης Γεννηματά, Βασίλη Κεγκέρογλου

Ο πρώην Πρωθυπουργός είχε συναντηθεί την περασμένη Τρίτη με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, αλλά παρά τις διαρροές της Χαριλάου Τρικούπη ότι η συνάντηση είχε πάει καλά και ότι αναμενόταν γραπτή δήλωσή του ότι θα παραστεί στο συνέδριο απαντώντας θετικά στη σχετική πρόσκληση, τέτοια ανακοίνωση δεν εκδόθηκε ποτέ από το γραφείο του. Με δεδομένο ότι, για τους δικούς τους λόγους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου (οι δύο προηγούμενοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ) είχαν διαμηνύσει ότι δεν θα πάνε στο συνέδριο, η παρουσία του Κώστα Σημίτη είχε αναδειχθεί σε θέμα συζήτησης εντός του ΠΑΣΟΚ.