Φινλανδία: Η κυβέρνηση υπόσχεται μειώσεις φόρων εάν επιτευχθεί συμφωνία για τα εργασιακά

Φινλανδία: Η κυβέρνηση υπόσχεται μειώσεις φόρων εάν επιτευχθεί συμφωνία για τα εργασιακά

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων ύψους 315 ως 515 εκατομμυρίων ευρώ το 2017 εάν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στα συνδικάτα και τις εργοδοτικές ενώσεις για τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων.

Η συμφωνία η οποία έχει προταθεί, με στόχο ανάμεσα στα άλλα να δημιουργηθούν 35.000 θέσεις εργασίας, βρίσκεται στο επίκεντρο των κυβερνητικών προσπαθειών να τονωθεί η φινλανδική οικονομία, η οποία έχει περιέλθει σε στασιμότητα. Αλλά πέρυσι, οι προταθείσες περικοπές στα επιδόματα των εργαζομένων πυροδότησαν απεργίες και μαζικές διαδηλώσεις.

«Δεν γνωρίζουμε εάν θα υπάρξει συμφωνία, αλλά εάν επιτευχθεί μια αρκετά συνεκτική συμφωνία, θα υποστηρίξουμε το πακέτο με μειώσεις φόρων», δήλωσε ο Φιλανδός πρωθυπουργός Γιούχα Σιπίλα σε δημοσιογράφους.

Μια προκαταρκτική συμφωνία είχε επιτευχθεί τον Μάρτιο, αλλά οι συνομιλίες ανάμεσα στα συνδικάτα και ενώσεις εργοδοτών έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, ενώ η προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εκπνέει αύριο Παρασκευή.

Εκτιμάται πως ως τώρα μόλις το 44% των Φιλανδών εργαζομένων έχουν συναινέσει στη συμφωνία αυτή.

Ο Σιπίλα διευκρίνισε πως η κλίμακα των φορολογικών ελαφρύνσεων θα εξαρτηθεί από το εύρος της κάλυψης της συμφωνίας. Εάν καλύπτει το 90% των εργαζομένων, οι φοροαπαλλαγές θα ανέλθουν σε 515 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε.

Ο ίδιος υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση θα μειώσει περαιτέρω τους φόρους τα επόμενα χρόνια ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία και την απασχόληση.

Η συμφωνία προβλέπει την αύξηση των ωρών εργασίας, τη μείωση της αποζημίωσης για την εργασία σε ημέρες αργιών, το πάγωμα των μισθών για έναν χρόνο, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών κ.ά.

Ακόμη, προωθεί τη μετάβαση από τις κλαδικές σε επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στο συνδικάτο των εργαζομένων στον τομέα του μετάλλου και τους εκπροσώπους των βιομηχανιών του κλάδου διακόπηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Τα μέρη επρόκειτο να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα.

Η φινλανδική οικονομία αντιμετώπισε δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας—μεταξύ άλλων—του θεωρούμενου ως υψηλού εργατικού κόστους, της κακής πορείας της εταιρείας-κολοσσού της τηλεφωνίας και των δικτύων Nokia, αλλά και της ύφεσης στη γειτονική Ρωσία.

Η αναπτυξιακή προοπτική παραμένει άτονη και το γενικό χρέος της κυβέρνησης, το οποίο ξεπέρασε το όριο που έχει θεσπιστεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ (60% του ΑΕΠ) αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο τα επόμενα χρόνια.

«Είναι σαφές ότι η επίπτωση αυτού του πακέτου στα δημοσιονομικά θα είναι αρνητική για το επόμενο έτος, αλλά η δυναμική επίπτωσή του που θα δούμε τα επόμενα χρόνια θα είναι μεγαλύτερη», επισήμανε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ.

Τον Μάρτιο η Φινλανδία απώλεσε το AAA, τη θέση της στην κορυφαία βαθμίδα της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τον οίκο Fitch Ratings. Ο Moody''s, ο οποίος ακόμη τοποθετεί τη Φινλανδία στη βαθμίδα AAA αλλά με αρνητική προοπτική, αναμένεται να ανακοινώσει μια νέα αξιολόγηση αύριο Παρασκευή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ