FAZ: Οι πολιτικές περιπέτειες Αθήνας - Σκοπίων δεν έχουν ακόμη παρέλθει

FAZ: Οι πολιτικές περιπέτειες Αθήνας - Σκοπίων δεν έχουν ακόμη παρέλθει

Την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία, που αποτελεί την πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται τα Σκόπια, σχολιάζει ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στο πανηγυρικό κλίμα που συνόδεψε την επίσκεψη, σημειώνοντας ότι «οι Τσίπρας και Ζάεφ ήθελαν να απολαύσουν την επιτυχία, για την οποία οι ίδιοι εργάστηκαν σκληρά. Έβγαλαν μαζί σέλφι, έραιναν φιλοφρονήσεις ο ένας τον άλλον. Αλλά δεν ήταν απλώς μια ματιά στο παρελθόν, γιατί η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν πολλά σχέδια» και προσθέτει: «...Οι δύο χώρες επιθυμούν να συνάψουν μια σειρά από σημαντικές συμφωνίες και μνημόνια, όπως επίσης και ένα σχέδιο δράσης για περαιτέρω συνεργασία». 

Ωστόσο, η FAZ τονίζει ότι οι περιπέτειες στο πολιτικό πεδίο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν ακόμη παρέλθει και αναφέρεται ιδιαίτερα στις ενστάσεις του Γκιόργκι Ιβάνοφ. 

«Ένας λόγος γι αυτό είναι ότι ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνείται να υπογράψει τον εφαρμοστικό νόμο της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία ξεπεράστηκε η φιλονικία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων το καλοκαίρι του 2018. Κάθε νόμο που εμπεριέχει το νέο όνομα της χώρας, τον στέλνει πίσω στη Βουλή.

Ο Ιβάνοφ είχε προσπαθήσει να αποτρέψει τη συμφιλίωση των δύο χωρών με όλα τα μέσα και τώρα αιτιολογεί τα εμπόδια που προκαλεί, λέγοντας ότι ορκίστηκε κατά την ανάληψη των καθηκόντων να υπηρετεί το Σύνταγμα και τα συμφέροντα ενός κράτους που ονομάζεται Μακεδονία και όχι Βόρεια Μακεδονία».

Βέβαια, καταλήγει η FAZ, ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν θα μπορεί για πολύ καιρό ακόμη να ενεργεί όπως τώρα, καθώς στη Βόρεια Μακεδονία διεξάγονται προεδρικές εκλογές στις 21 Απριλίου (πρώτος γύρος) και στις 5 Μαΐου (πιθανός επαναληπτικός γύρος) και φαβορί θεωρείται ο υποψήφιος του συνασπισμού υπό τον Ζόραν Ζάεφ.