FAZ: Ο κίνδυνος για την πΓΔΜ

FAZ: Ο κίνδυνος για την πΓΔΜ

Στην αβεβαιότητα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, τονίζοντας πως μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι σίγουρο ότι η ελληνική βουλή θα δώσει λύση στο ζήτημα του ονόματος, «με την οποία η μικρή γειτονική χώρα θα μπορέσει τουλάχιστον να ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το δημοσίευμα αναφέρει πως σε περίπτωση που η Συμφωνία των Πρεσπών δεν επικυρωθεί, «τότε ενδέχεται να αποκαλυφθεί γρήγορα πόσο κοντά βρίσκονται φάρσα και τραγωδία. Και οι δύο χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με εσωτερικές αναταράξεις, που θα έχουν επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή».

Και η FAZ συνεχίζει: «Η χώρα που τώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία είναι ένα ασταθές κράτος, στο οποίο η αλβανική μειονότητα ζει σε μια εύθραυστη ισορροπία με την σλαβική πλειοψηφία, που με τη σειρά της είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα στους οπαδούς της νέας κυβέρνησης και τους υποστηρικτές των Εθνικιστών».

«Η ασφαλέστερη επιλογή», καταλήγει η FAZ, στην οποία συμφωνούν οι μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, είναι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη ωστόσο θα είναι εφικτή μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα δώσει πράσινο φως στη νέα ονομασία».

Νέος τελικός-θρίλερ στην Ελλάδα

 

«Τώρα είναι η σειρά του Τσίπρα», επισημαίνεται σε άλλο δημοσίευμα της FAZ για τις εξελίξεις με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Στην Αθήνα θα πρέπει να κυρωθεί η συμφωνία. Μια αποτυχία θα ήταν καταστροφή για τον Τσίπρα και θα μπορούσε να σημάνει την έξοδο και για τον Ζάεφ, o οποίος έχει επενδύσει όλο του το πολιτικό κεφάλαιο σε μια εξεύρεση λύσης στη διαμάχη. Για το εσωτερικό πολιτικό κλίμα στη "Βόρεια Μακεδονία" θα ήταν σε κάθε περίπτωση ένα δηλητήριο, επειδή οι εθνικιστές ενισχύθηκαν. Η κατάληξη πριν από την ψηφοφορία στην Αθήνα δεν είναι άνευ ελπίδας, αλλά δύσκολη και εύθραυστη».

Η FAZ τονίζει πως «η Συμφωνία θα μπορούσε να επικυρωθεί με απλή πλειοψηφία των παρόντων, που προβλέπει το Σύνταγμα. Ο Τσίπρας στοχεύει στην απόλυτη πλειοψηφία για πολιτικούς λόγους. Ο Μητσοτάκης προειδοποιεί: Όσοι αντιδρούν στην κυβέρνηση δεν μπορούν να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας για τη "διαφωνία του ονόματος", διότι έτσι παρατείνεται η παραμονή της κυβέρνησης Τσίπρα στην εξουσία. Ο Τσίπρας με τη σειρά του ζήτησε από τον Μητσοτάκη να υπάρξει τηλεοπτικό ντιμπέιτ για το ζήτημα της Μακεδονίας. Τελικά, το μόνο σίγουρο, τα πράγματα θα είναι σφιχτά στο Κοινοβούλιο και πάλι - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», εκτιμά η FAZ.