FAZ: Διαμάχη για το Μακεδονικό - πολιτικό πόκερ στην Αθήνα

FAZ: Διαμάχη για το Μακεδονικό - πολιτικό πόκερ στην Αθήνα

«Ο Αλέξης Τσίπρας τα παίζει όλα για όλα» γράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σχετικά με την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει αύριο από την Βουλή ο Έλληνας Πρωθυπουργός μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, Πάνο Καμμένο,

«Το ότι δεν διστάζει είναι σαφές από την εποχή του δημοψηφίσματος το 2015. Τώρα αποφάσισε για μια ακόμα φορά να ποντάρει όλο το πολιτικό του κεφάλαιο» τονίζει στη συνέχεια η FAZ.

«Την Κυριακή ο Π. Καμμένος, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κυβέρνηση και το Υπουργείο του. Αιτίαμ η πολιτική συμφιλίωσης του Τσίπρα με την Μακεδονία. Η μικρή γειτονική Δημοκρατία της Ελλάδας λέγεται από την Παρασκευή επίσημα "Βόρεια Μακεδονία". Με τον γεωγραφικό προσδιορισμό και τη σαφή διατύπωση ότι η σημερινή μακεδονική γλώσσα και ο πολιτισμός δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την αρχαιότητα, εκπληρώθηκαν επαρκώς οι ελληνικές απαιτήσεις κατά την άποψη του Τσίπρα».

Η γερμανική συντηρητική εφημερίδα προσθέτει: «Εντούτοις, αυτό το βλέπουν διαφορετικά οι εθνικιστές στην Ελλάδα. Κατά την άποψη του Καμμένου, όπως επίσης και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, τα ελληνικά συμφέροντα προδόθηκαν, αφού δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να επιτραπεί στη γείτονα να χρησιμοποιεί τη λέξη Μακεδονία ως μέρος του κρατικού της ονόματος. Επιπλέον, σύμφωνα με την εθνικιστική ερμηνεία, δεν υφίσταται ούτε μακεδονική γλώσσα, ούτε μακεδονικό έθνος, αυτά αποτελούν γιουγκοσλαβικό εφεύρημα της εποχής του Τίτο…..»

Συμπεραίνει δε πως «το γεγονός ότι ο Τσίπρας βρήκε τη δύναμη να αντισταθεί σε αυτό το οπισθοδρομικό πνεύμα χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Ουάσινγκτον, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Τι θα σημάνει αυτό στην πατρίδα του θα αποδειχτεί αυτήν την εβδομάδα... Εάν ο Τσίπρας δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία δεν θα τεθεί καν σε ψηφοφορία και τότε θα είναι νεκρή. Αντ'' αυτής θα γίνουν νέες εκλογές», καταλήγει η FAZ.