Φαμπρίς Λομ: «Ο Ολάντ δεν είναι ούτε τρελός ούτε ψεύτης»

Φαμπρίς Λομ: «Ο Ολάντ δεν είναι ούτε τρελός ούτε ψεύτης»

Ο βιογράφος του Ολάντ, Φαμπρίς Λομ, με αφορμή τις συζητήσεις για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποβάλλει αίτημα στον Πούτιν για να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία το 2015, σημείωσε, μιλώντας στα «Νέα Σαββατοκύριακο», ότι το τηλεφώνημα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την επομένη του ελληνικού δημοψηφίσματος στον Ολάντ ήταν με αντικείμενο το ελληνικό αίτημα για να τυπωθούν δραχμές.

Αναλυτικότερα, όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Le Monde» και βιογράφος του Ολάντ, Φαμπρίς Λομ: «Την επομένη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 ο Βλαντίμιρ Πούτιν παίρνει τηλέφωνο τον Φρανσουά Ολάντ και του λέει ότι δέχτηκε ένα επίσημο αίτημα από τις ελληνικές αρχές για να τυπώσει δραχμές, διότι η Ελλάδα δεν έχει την εγκατάσταση για να τυπώσει νέο νόμισμα».

Ο δημοσιογράφος αναφέρει πως περιγράφει ο Ολάντ το περιστατικό και δηλώνει ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας «δεν είναι ούτε ψεύτης, ούτε τρελός για να βγάλει ένα τέτοια περιστατικό από τη φαντασία του», επισημαίνοντας ότι κατά την αφήγησή του «δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιος ακριβώς υπέβαλε το αίτημα στον Πούτιν, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι το έκανε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας».

«Ο Ολάντ βλέπει δύο σενάρια: ή ο Πούτιν θέλει να περάσει το μήνυμα «προσέξτε, οι Έλληνες είναι έτοιμοι να φύγουν από το ευρώ» ή να πει «καλά, αν βγουν από το ευρώ οι Έλληνες δεν θα φταίει η Ρωσία», αναφέρει ο Λομ και προσθέτει πως «ο ίδιος ο Ολάντ δεν είχε την απάντηση, αλλά στενοχωρήθηκε».

Λίγο προτού βγει το βιβλίο στη Γαλλία, οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να επιβεβαιώσουν το περιστατικό, «αλλά ο Πούτιν δεν απάντησε ποτέ, το ίδιο και ο Τσίπρας», τονίζει και υπογραμμίζει ότι αποτελεί «ένα από τα μυστικά του 2015».

«Ο Τσίπρας ξέρει γιατί οι ελληνικές αρχές πήραν τον Πούτιν, και μόνο εκείνος μπορεί να απαντήσει σχετικά με αυτό το ζήτημα», καταλήγει μεταξύ άλλων ο βιογράφος του Ολάντ.

Υπενθυμίζεται ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους διέψευσαν τα λεγόμενα του πρώην Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ σχετικά με το τηλεφώνημα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την επομένη του δημοψηφίσματος του 2015 στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «ποτέ ο Αλέξης ο Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν φλέρταρε με την έξοδο από την Ευρώπη» και διέψευσε τα περί αιτήματος στη Ρωσία να τυπώσει δραχμές, ενώ το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι «ο Ολάντ είναι ψεύτης» και πως δεν υπήρχε σχέδιο για να φύγει η Ελλάδα από το Ευρώ.