Φαβορί ο Βέμπερ για υποψήφιος του ΕΛΚ - Μέσω διορισμού ο υποψήφιος των σοσιαλιστών

Φαβορί ο Βέμπερ για υποψήφιος του ΕΛΚ - Μέσω διορισμού ο υποψήφιος των σοσιαλιστών

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Στο Ελσίνκι μεταφέρεται το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, το οποίο πραγματοποιεί το συνέδριό του στην φιλανδική πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα εκλεγεί ο υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Στο παγωμένο Ελσίνκι βρίσκονται ήδη:

- Εννιά αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων

- 14 επίτροποι και 

- παραπάνω από 800 σύνεδροι, οι οποίοι συνθέτουν το σκηνικό του διήμερου συνεδρίου, στο οποίο η ΝΔ θα έχει έντονη παρουσία. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε πάνελ της ολομέλειας με θέμα: «Ευημερία για όλους - Περισσότερη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για την Ευρωπαϊκή οικονομία». Θα ακολουθήσει η ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. στην ολομέλεια του Συνεδρίου και στις 20.00  θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΕΛΚ Την Πέμπτη  στις 11.00 ο Πρόεδρος της Ν.Δ. και η Ελληνική αντιπροσωπεία θα ψηφίσουν για τον υποψήφιο πρόεδρο του ΕΛΚ για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Στο περιθώριο του Συνεδρίου ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σειρά διμερών επαφών. Μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker (στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης), τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jurki Katainen, τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Pablo Casado και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ της Κύπρου κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.  

Την γαλάζια αποστολή αποτελούν εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος, οι δύο αντιπρόεδροι Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, ο γραμματέας της ΚΟ Κώστας Τσιάρας, οι πέντε ευρωβουλευτές της ΝΔ (Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κύρτσος, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Θόδωρος Ζαγοράκης), ο ¨Ελληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο τομεάρχης Μετανάστευσης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο γραμματέας διεθνών σχέσεων Γιάννης Σμυρλής, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μειμαράκης, ο οποίος θα είναι αυτός που θα ηγηθεί και της εκλογικής μάχης στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα η εκλογή κυβέρνησης της ΝΔ στη χώρα μας  αποτελεί σημαντικό στόχο, ως μήνυμα κατά του λαϊκισμού, κάτι που  αναμένεται να αποτυπωθεί  στην πράξη στην καμπάνια του ΕΛΚ  για τις ευρωπαικές εκλογές του 2019, η οποία θα αρχίσει επισήμως τον Δεκέμβριο.

Για τους αξιωματούχους του Λαϊκού Κόμματος, η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη χώρα που κυβερνήθηκε από λαικιστές και θα πρέπει να γίνει η πρώτη χώρα όπου θα καταδικαστεί ο λαϊκισμός, μέσα από την επικράτηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Στο πλαίσιο αυτό, στους διαδρόμους των Βρυξελλών δεν αποτελεί μυστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα της ΝΔ είναι το «μοντέλο» πάνω στο οποίο θα βασιστεί η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά ,προκειμένου να αντιμετωπίσει τα κύματα του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς που ήδη αναπτύσσονται σε πολλές χώρες της ηπείρου συμπεριλαμβανομένης και της Ουγγαρίας του κυρίου Ορμπάν.

Η επένδυση λοιπόν της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα φανεί και την επόμενη εβδομάδα στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι. 

Όπως όλα δείχνουν μεγάλο φαβορί για τη θέση του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν είναι ο σημερινός επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, τον οποίο στηρίζει και η ΝΔ. Αντίπαλος του κ. Βέμπερ, θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Φιλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ. 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η πληροφορία που θέλει το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα να έχει ήδη αποφασίσει την επιλογή του Φρανς Τίμερμανς, ως δικό του υποψηφίου για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η λεπτομέρεια πάντως που δείχνει να κάνει τη διαφορά με την τακτική που ακολουθεί το ΕΛΚ, είναι πως ο κ. Τίμερμανς ουσιαστικά επελέγη πίσω από κλειστές πόρτες, μέσω διορισμού και όχι μέσω ψηφοφορίας όπως θα κάνει αύριο το ΕΛΚ στο Ελσίνκι για το δικό του υποψήφιο. 

Διαβάστε ακόμα: 

- Στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι ο Κυρ. Μητσοτάκης

- Στο Ελσίνκι η εκλογή του επικεφαλής του ΕΛΚ

Φωτογραφία AP