Φ. Κουτεντάκης: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη φορολογία αγαθών και υπηρεσιών

Φ. Κουτεντάκης: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη φορολογία αγαθών και υπηρεσιών

Του Αλέξανδρου Διαμάντη 

Μετά την ομολογία του Γ. Χουλιαράκη για την υπερφορολόγηση, o συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης με στοιχεία απέδειξε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη φορολογία των αγαθών και των υπηρεσιών. «Είμαστε την πρώτη θέση με διαφορά», είπε.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά των σύνολο των φόρων και των εισφορών σαν ποσοστό ΑΕΠ  η χώρα μας σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη βρίσκεται στην 7η θέση μεταξύ των 16 χωρών της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, ο μέσος όρος βρίσκεται στο 37,3% και η Ελλάδα στο 38,6% στην Ελλάδα. Μάλιστα, σχολίασε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά το συντελεστή της μεταβολής από το 2007 έως το 2016, γεγονός το οποίο καταλόγισε στην «σοβαρή δημοσιονομική περιπέτεια». «Το καταγράφουμε γιατί είναι σημαντική αύξηση του φορολογικού βάρους», επισήμανε.

Την ίδια ώρα, ως σημαντικό δημοσιονομικό ρίσκο περιέγραψε την επιστροφή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια. Μιλώντας στην επιτροπή απολογισμού, ο κ. Κουτεντάκης παρουσίασε τις τέσσερις αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία. Μια από αυτές είναι και η επιστροφή των αναδρομικών: «Αφενός μπορεί να το διαβάσει κανείς σαν συμμόρφωση με τη συνταγματική τάξη από την άλλη ωστόσο δημιουργεί ένα ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλες προσφυγές στηριζόμενες σε αυτό το σκεπτικό για αναδρομική καταβολή. Είναι σημαντικό δημοσιονομικό ρίσκο που οφείλουμε να το καταγράψουμε και να το επισημάνουμε ως πιθανό κίνδυνο για το επόμενο διάστημα»!

Σύμφωνα με τον ίδιο πρόβλημα συνιστά το ζήτημα των αποδόσεων των τίτλων του ελληνικού δημοσίου, αφού οι υψηλές τους αποδόσεις συμπαρασύρουν όλα τα επιτόκια της ελληνικής οικονομίας σε υψηλά επίπεδο. Επίσης ειδική αναφορά έκανε στις διεθνείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, κυρίως στην εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην αβεβαιότητα που προκαλεί η υπόθεση Folli Follie.

Τέλος, εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση εις εκ των μελών της επιστημονικής ομάδας του Γραφείου, του Επίκουρου καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Κωνσταντίνου. Ο κ. Κωνσταντίνου δεν δίστασε να ομολογήσει ότι χώρα μας έχει… πατώσει στις επενδύσεις!  «Είμαστε στον πάτο της ευρωζώνης. Στο 12%. Προφανώς πρέπει να αυξηθεί αλλά πρέπει να πω, για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, ότι αν υπάρξει μεγαλύτερος ρυθμός επενδύσεων δεν θα αυξήσουν αυτόματα οι θέσεις εργασίας. Σε άλλες χώρες έχουμε δει ότι η αύξηση των επενδύσεων δεν φέρνουν αύξηση θέσεων εργασίας», σημείωσε.