Φ. Κουβέλης: Μια αναχαίτιση μπορεί να μετατραπεί από ατύχημα σε θερμό επεισόδιο

Φ. Κουβέλης: Μια αναχαίτιση μπορεί να μετατραπεί από ατύχημα σε θερμό επεισόδιο

 

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία με την έννοια της επιλογής, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του για ένα θερμό επεισόδιο από ατύχημα. 

Η συνηθισμένη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας μπορεί να μετατρέψει μια αναχαίτιση από ατύχημα σε ένα θερμό επεισόδιο, είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αποδίδοντας τη συμπεριφορά αυτή σε εσωτερικούς λόγους που εξυπηρετούν και προεκλογικά πλέον την κυβέρνηση Ερντογάν, ενώ έκανε λόγο για ένα «συνηθισμένα δύσκολο δίμηνο». 

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, τόνισε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει πότε θα υπάρξει απελευθέρωση αλλά η Τουρκία δέχεται πιέσεις από πολλές πλευρές. «Κρατιούνται χωρίς κατηγορητήριο, δεν είναι δυνατόν να κρατείται κάποιος χωρίς κατηγορητήριο παρατεταμένα πλησιάζει η κράτηση τους δύο μήνες» είπε ο Φώτης Κουβέλης και συμπλήρωσε «ο χαρακτηρισμός ''ομηρία'' των Ελλήνων κρύβει από κάτω την ανταλλαγή. Όταν ο κ. Καμμένος είπε για ''ομηρία'' ήθελε να προσδιορίσει το απαράδεκτο».

Για τις σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο, ο κ. Κουβέλης τόνισε πως δεν έχει κανένα πρόβλημα δυσαρμονίας στη συνεργασία μαζί του, αλλά για κάποια πράγματα «έχουμε διαφορετική αντίληψη» και άλλη εκφορά του πολιτικού λόγου. 

«Μπορεί να είναι άλλη η εκφορά του πολιτικού λόγου του κ. Καμμένου από τη δική μου, γιατί μπορεί να έχουμε διαφορετική αντίληψη για διάφορα πράγματα, αλλά ούτε αυτός έχει εκχωρήσει την ιδεολογική πολιτική του ταυτότητα σε μένα, ούτε το αντίθετο… Συνεργασία κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά το περιστατικό με την ελληνική σημαία σε πέντε βραχονησίδες, επανέλαβε ότι έπειτα από ενδελεχή έρευνα των αρμόδιων αρχών δεν διαπιστώθηκε προσέγγιση σκάφους της Τουρκίας, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς των Γιλντιρίμ - Τσαβούσογλου

Εξάλλου, χαρακτήρισε επικίνδυνη την ενέργεια των τριών νεαρών. «Θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα και δημιουργεί προβλήματα στην άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής μην ξεχνάμε τι συνέβη με τα Ίμια» προειδοποίησε.

Για το περιστατικό στη Ρω είπε ότι ένα ελικόπτερο τούρκικο πέταξε νύχτα με σβηστά φώτα, στοιχείο που απαγορεύεται, άλλα δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο μας. Όπως εξήγησε, η ελληνική φρουρά έριξε τροχιοδεικτικές βολές στην αντίθετη κατεύθυνση για να λάβει υπόψη το ελικόπτερο ότι υπάρχει φρουρά, και μόλις έγινε αυτό έφυγε το ελικόπτερο... Ήταν μια αναγκαία κίνηση που έγινε με όλους τους κανόνες και δεν τροφοδοτεί εμπλοκή, συμπλήρωσε. 

Τέλος, ο κ. Κουβέλης επιβεβαίωσε την παραχώρηση από τη Γαλλία δύο φρεγατών τύπου FREM με χρονομίσθωση, οι οποίες θα πλεύσουν το καλοκαίρι στο Αιγαίο. 

Φωτογραφία Intime News

Φωτογραφία Intime News