Φ. Κουβέλης: Δεν υπήρξαν στρατηγικού χαρακτήρα λάθη στο Μάτι

Φ. Κουβέλης: Δεν υπήρξαν στρατηγικού χαρακτήρα λάθη στο Μάτι

Το κυβερνητικό αφήγημα της απόδοσης ευθυνών στην αυθαίρετη δόμηση και τις κλιματικές αλλαγές, για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που προκάλεσε το θάνατο 96 ανθρώπων, ακολούθησε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επισήμανε ότι «στρατηγικού χαρακτήρα λάθη εκτιμώ ότι δεν υπήρξαν».

Αν και σημείωσε ότι «επιμέρους λάθη έχουν καταγραφεί και αναζητούνται και θα αξιολογηθούν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και από την ελληνική δικαιοσύνη», πρόσθεσε ότι «καταγράφεται επίσης και το μεγάλο ζήτημα που έχει σχέση με τις αιτίες, πώς ένα συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο οδήγησε στο θάνατο πολλών συμπολιτών μας, όπως βέβαια και η προσβολή της νομιμότητας αναφορικά με τα χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα. Η κατάσταση της παρανομίας, της αυθαιρεσίας, καταγράφεται ως σημαντικός συντελεστής για την τραγωδία, η οποία έχει συμβεί στο Μάτι».

Ερωτηθείς για την αποφυλάκιση του αξιωματικού Άγγελου Μητρετώδη και του υπαξιωματικού Δημήτρη Κούκλατζη υποστήριξες πως ήταν «αναμενόμενη», παρότι - ανέφερε - δεν μπορούσε να προσδιορισθεί ο χρόνος απελευθέρωσής τους και επανέλαβε το επιχείρημα πως «αυτό που συνέβη ήταν το αποτέλεσμα των συστηματικών ενεργειών από την πλευρά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού, του Αλέξη Τσίπρα», υπογραμμίζει.

Ο Φ. Κουβέλης αφηγείται στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πώς έζησε από τη δική του πλευρά «την αγωνία των οικογενειών των δυο στρατιωτικών στελεχών μας, το σθένος, την αξιοπρέπεια και τη λεβεντιά των δύο αξιωματικών μας», και ταυτόχρονα «το συνεχές ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας».

Μιλώντας για την περίοδο από εδώ και πέρα, ο κ. Κουβέλης σημειώνει ότι η κυβέρνηση «έχει διαμορφώσει τις αναγκαίες συνθήκες προκειμένου να προχωρήσει και στην ανάπτυξη και στην αποκατάσταση αδικιών. Επίσης, να στηρίξει την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τα κοινωνικά εκείνα στρώματα που δέχθηκαν τα μεγαλύτερα χτυπήματα στη διάρκεια της 8χρονης μνημονιακής κατάστασης στην Ελλάδα».

Τέλος, για το αίτημα της ΝΔ για προσφυγή στις κάλπες απάντησε πως η χώρα πρέπει να πορευτεί και να πορευτεί με την κυβέρνηση, η οποία καταγράφει τα θετικά της αποτελέσματα μέχρι το τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της -και αυτό θα πράξει.