Φ. Κουβέλης: Δεν περίμενα τόσο σύντομα την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών

Φ. Κουβέλης: Δεν περίμενα τόσο σύντομα την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών

 

Με συνοπτικές διαδικασίες ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, παραδέχθηκε ότι δεν περίμενε πως η περιπέτεια των δυο Ελλήνων αξιωματικών θα τελείωνε τόσο γρήγορα, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εικόνα για τις εξελίξεις.

«Οι όποιες απαισιόδοξες προβλέψεις γίνονταν, οφείλονταν στο γεγονός ότι ο Ερντογάν ήταν σε θέση εξαιρετικά έντονη στο βαθμό όπου ήθελε τον επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής του πολιτικής» υπογράμμισε ο Φ. Κουβέλης και συμπλήρωσε ότι «η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης επιλογής του Ερντογάν αναφορικά με τις σχέσεις που θέλει να διαμορφώσει με την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ο υπουργός, βέβαια, απέδωσε την επιλογή Ερντογάν για απελευθέρωση στο γεγονός ότι είχαν προηγηθεί έντονες διπλωματικές διεργασίες από την πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης «με σημαντικότερες αυτές του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα».

Ακόμη, ο κ. Κουβέλης μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως η απελευθέρωση των δυο Ελλήνων αξιωματικών, αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη και η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης συνιστά και την αλλαγή της επιθετικής ρητορικής πολιτικής από τον Ερντογάν.

Σε ερώτηση σχετικά με την θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου ότι η περιπέτεια των δυο Ελλήνων στρατιωτικών ήταν προσχεδιασμένη κι ότι ουσιαστικά με εντολή Ερντογάν απήχθησαν, διαχώρισε τη θέση του λέγοντας πως «δεν έχω τεκμήρια περί απαγωγής» των δύο στρατιωτικών.