Φ. Γεννηματά: Η χώρα κυβερνάται από μια παράταξη που δεν σέβεται τους θεσμούς

Φ. Γεννηματά: Η χώρα κυβερνάται από μια παράταξη που δεν σέβεται τους θεσμούς

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας πως η χώρα, σήμερα, βιώνει μείζον ζήτημα Δημοκρατίας.

«Κυβερνάται από μια παράταξη που δεν σέβεται τους θεσμούς, που θεωρεί το κράτος φέουδο προς κατάληψη, που καταργεί την αυτονομία των συνταγματικών εξουσιών», είπε η κ. Γεννηματά χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τόσο το Κοινοβούλιο και η Δικαιοσύνη, όσο και οι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί, νιώθουν ασφυξία υποβαθμίζονται και περιθωριοποιούνται. «Είναι μια πολιτική στάση που στο όνομα ενός ακραίου λαϊκισμού θέτει υπό αμφισβήτηση και σε κίνδυνο τις πιο σημαντικές δημοκρατικές κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης», συμπλήρωσε.

Οι προτάσεις ΚΙΝΑΛ για τοπική αυτοδιοίκηση

Η κ. Γεννηματά ανέπτυξε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Αίρουμε τα συνταγματικά εμπόδια για μια γενναία Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. Ξεκινάμε από τη ρητή συμπερίληψη των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας ως γενικού κανόνα διάκρισης των αρμοδιοτήτων στο άρθρο 102 του Συντάγματος. Για την παράταξή μας, η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να διασφαλίσει ότι το Σύνταγμα δεν θα αποτελεί ανάχωμα συντήρησης του συγκεντρωτικού μοντέλου διακυβέρνησης. Όσα σημεία του έχουν κριθεί ότι εμποδίζουν την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, επανεξετάζονται και συμπληρώνονται. Το Κίνημα Αλλαγής έχει συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές προτάσεις για ένα ευρύ πεδίο δημόσιων πολιτικών που θα ασκούνται αποτελεσματικότερα στο εγγύτερο στον πολίτη επίπεδο», είπε η κ. Γεννηματά.

«Για παράδειγμα», συνέχισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, «το Σχέδιό μας περιλαμβάνει:

- Μεταφορά τόσο της υλοποίησης όσο και του σχεδιασμού της Κοινωνικής Πολιτικής στον Α'' βαθμό

- Ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων Υγείας στην ΤΑ

- Δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων από φορείς της ΤΑ, ή με κύριο άξονα αυτούς

- Ενίσχυση του ρόλου της ΤΑ στον αναπτυξιακό προγραμματισμό.

- Πρωταγωνιστικό ρόλο των Δήμων στην προστασία του περιβάλλοντος, στις πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή, στον πρωτογενή τομέα, στην άμβλυνση του ψηφιακού χάσματος και τη μετάβαση στις έξυπνες πόλεις.

- Κανονιστική Χειραφέτηση των ΟΤΑ, με δυνατότητα να προσδιορίζουν "τα του οίκου τους", όπως το σύστημα εσωτερικής οργάνωσής τους στις παροχές υπηρεσιών προς τους πολίτες, τις συνεργασίες τους με φορείς της ιδιωτικής οικονομίας, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων διαφάνειας και εποπτείας, την παροχή κινήτρων και επιβραβεύσεων στο ανθρώπινο δυναμικό τους», τόνισε η κ. Γεννηματά και επισήμανε: «Κάνουμε πράξη τη Δημοσιονομική Αποκέντρωση. Πρωταγωνιστική θέση για εμάς κατέχει η δημοσιονομική αποκέντρωση. Χωρίς αυτήν, η οικονομική αυτοτέλεια θα παραμένει κενό ευχολόγιο».