Φ. Γεννηματά για Υγεία: «Στην Ελλάδα του 2016 χρησιμοποιούν ως πρότυπο δομές της Κούβας του 1960»

Φ. Γεννηματά για Υγεία: «Στην Ελλάδα του 2016 χρησιμοποιούν ως πρότυπο δομές της Κούβας του 1960»

Σφοδρή επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια επίκαιρης επερώτηση του κόμματός της για την Υγεία.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Στα Νοσοκομεία σήμερα κρίνεται  η επιβίωση και δοκιμάζεται πραγματικά η ανθρώπινη αξιοπρέπεια», είπε αρχικά και εξήγησε ότι παρά τις εξαγγελίες, μειώθηκε δραματικά το προσωπικό, στην πράξη διευρύνθηκαν οι ανισότητες, μειώθηκε η χρηματοδότηση και αυξήθηκε η συμμετοχή των πολιτών στις δαπάνες υγείας.

Ειδικότερα, η κυρία Γεννηματά παρέθεσε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τι τελικά έγινε.

Πρωταπριλιά 2015: Διορίζουμε άμεσα 4.500 στην υγεία. 24 Γενάρη 2016: Διορίσαμε 4.500 στην υγεία. Η αλήθεια: 0 διορισμοί στην υγεία το 2015.

ΔΕΘ 2016: 10.000 διορισμοί στην Υγεία τους προσεχείς μήνες. Η αλήθεια: 985 αφορούν τις εγκεκριμένες από το 2014 θέσεις που δεν έχουν προσλάβει ακόμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι επί ΠΑΣΟΚ κατασκευάστηκαν 6 Πανεπιστημιακά και 30 Νομαρχιακά Νοσοκομεία, τα 190 από τα 200 Κέντρα Υγείας, ότι επεκτάθηκε το ΕΚΑΒ σε όλη την χώρα, ότι ιδρύθηκε ο ΟΚΑΝΑ, ο ΕΟΠΥΥ, ότι προχώρησαν όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις από την ψυχική υγεία, από τις φρικτές εικόνες της Λέρου μέχρι την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι στόχος του κόμματος της είναι «να σταματήσει ο κατήφορος, η διάλυση, η υποβάθμιση των Δημόσιων Νοσοκομείων, της Δημόσιας Υγείας», με δεδομένο ότι στην «Ελλάδα του 2016 χρησιμοποιούν ως πρότυπο δομές της Κούβας του 1960».

Τέλος, η κυρία Γεννηματά πρότεινε με μια νέα Εθνική Πολιτική Υγείας, με ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συγκεκριμένα, ένα σύστημα:

· Που εξασφαλίζει πρόσβαση, αυτό ηταν και το πρόβλημα του 81,  για όλους τους πολίτες, καλύπτει τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και τους χρόνια πάσχοντες.

· Που δίνει βάρος στην πρόληψη.

· Που αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνολογία.ένα σύστημα αποτελεσματικό και βιώσιμο.