Φ. Γεννηματά: Δεν μας χρειάζονται κάθε λογής σωτήρες και παπατζήδες

Φ. Γεννηματά: Δεν μας χρειάζονται κάθε λογής σωτήρες και παπατζήδες

Τον Αλέξη Τσίπρα έδειξε ως υπεύθυνο για την κατάσταση της χώρας η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή, με αφορμή την εξεταστική που ζητά η ΝΔ. Παράλληλα, επανάφερε την πρόταση του κόμματος της για εξεταστική από το 2001 και μετά, ενώ με νόημα επισήμανε ότι η χώρα μας δεν χρειάζεται σωτήρες και παπατζήδες.

«Η πατρίδα μας βρίσκεται σε κρίσιμο ιστορικό σταυροδρόμι. Η μεγαλύτερη, μετά την μεταπολίτευση, κρίση ανακυκλώνεται. Οι Έλληνες λένε «κάθε πέρσι και καλύτερα». Η εθνική ισχύς της χώρας μειώνεται, αντί να αυξάνει μέσα σε μια συγκυρία έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων που θα διαμορφώσουν τους νέους χάρτες του παγκόσμιου μέλλοντος», τόνισε η Φώφη Γεννηματά. Επανέλαβε, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ επιμένει και απαιτεί «να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, απ' όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για σύσταση εξεταστικής που θα διερευνήσει όλα όσα έγιναν στην οικονομία και την χώρα από το 2001 έως σήμερα για τα αίτια της κρίσης προτάσσοντας την επίμαχη περίοδο».

Σύμφωνα, άλλωστε, με την ίδια θα «είναι τεράστιο ιστορικό λάθος και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα φέρουν βαρύτατες ευθύνες γι αυτό,  αν δεν αποκαλυφθεί πλήρως τι έγινε και τι δεν έγινε στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων».

Σε ότι αφορά την Συνταγματική αναθεώρηση ουσιαστικά προανήγγειλε το «όχι» του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά. «Ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να γίνει όπως τον σκηνοθετεί ο Πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εξωκοινοβουλευτικά παιχνίδια και προσχήματα».

Τέλος, αφού υπογράμμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας φέρει την πλήρη ευθύνη, ανέλυσε τα αποτελέσματα της «ηρωικής διαπραγμάτευσης».

-86 δις ευρώ χάθηκαν από την Ελληνική Οικονομία.  

-20 περίπου  δις χάθηκαν από το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μέσα από την απαξίωση των μετοχών των Τραπεζών.

-Παρατεταμένη ύφεση, ανεργία, φοροκαταιγίδα, λουκέτα στις επιχειρήσεις.

-26.000 επιχειρήσεις έκλεισαν μέσα σε ένα χρόνο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ.

-12,5 δις νέα μέτρα  για τα ελληνικά νοικοκυριά. Πλήρωσαν το μάρμαρο κυρίως οι φτωχότεροι. Δεν προστατεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους αδύνατους, φτωχαίνει όλο και περισσότερους.  

Αλέξανδρος Διαμάντης