Κ. Πιερρακάκης: Εξυγίανση και στο τέλος μετοχοποίηση των ΕΛΤΑ

Κ. Πιερρακάκης: Εξυγίανση και στο τέλος μετοχοποίηση των ΕΛΤΑ

Εξυγίανση και στο βάθος στρατηγικός επενδυτής υπάρχει για τα ΕΛΤΑ. Αυτό ανέφερε πριν από λίγο στην Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. 

Ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε ότι η κρατική εταιρεία πρώτα θα εξυγιανθεί μέσω του σχεδίου που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα επιδιώξει να φέρει πίσω τα κεφάλαια που θα τοποθετήσει στην επιχείρηση. Όπως είπε σε εύλογο χρονικό διάστημα η εταιρεία θα επιδιώξει να ελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία θα συμμετάσχουν στην εταιρεία. Ωστόσο δεν προσδιόρισε το είδος της συμμετοχής του στρατηγικού επενδυτή αν θα είναι πλειοψηφική ή μειοψηφική.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση του μ.κ. την οποία θα την καλύψουν οι δύο μέτοχοι, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο (90%) και η Eurobank (10%). Aν σε περίπτωση δεν συμμετάσχει η Τράπεζα στην αύξηση του μ.κ. τότε αυτή θα καλυφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο. Στην συνέχεια το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει τα ποσά που οφείλει στα ΕΛΤΑ ύψους 150-200 εκατ. ευρώ αναφορικά με την καθολική υπηρεσία.

Επίσης το σχέδιο εξυγίανσης θα περιλαμβάνει την μείωση του προσωπικού κατά περίπου 2.000 εργαζόμενους μέσα σε δύο χρόνια. Το προσωπικό θα μειωθεί σε 3.500 άτομα, από 5.500 σήμερα. Παράλληλα θα γίνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, με στόχο να καταστεί η λειτουργία της επιχείρησης λιγότερο εντάσεως εργασίας. Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης σχεδόν το 65% των εσόδων της εταιρείας διοχετεύεται στη μισθοδοσία. Τέλος, από του χρόνου θα αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας και οι δείκτες παροχής της καθολικής υπηρεσίας θα υποχωρήσουν με στόχο να μειωθεί το κόστος παροχής. Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη, σημαίνει και μικρότερη αποζημίωση του παρόχου, δηλαδή των ΕΛΤΑ, από το Ελληνικό Δημόσιο. 

Απώτερος στόχος με τις κινήσεις αυτές, είναι η επιχείρηση να καταστεί από ζημιογόνα, λειτουργικά κερδοφόρος. Ο όμιλος όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, έχανε 7,2 εκατ. ευρώ το μήνα και σήμερα χάνει 4,7 εκατ. ευρώ. Στο τέλος της εξυγίανσης, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δηλαδή σε περίπου δύο χρόνια από τώρα, η εταιρεία θα πρέπει να σημειώνει λειτουργικά κέρδη.

Κλείνοντας την ομιλία του στην Βουλή, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης και της εταιρείας είναι να συνεχιστεί η παροχή της καθολικής υπηρεσίας στην χώρα μας. "Πρώτος στόχος", είπε ο κ,. Πιερρακάκης, "είναι τα ΕΛΤΑ να συνεχίσουν να παρέχουν την καθολική υπηρεσία και να την παρέχουν παντού. Αυτή είναι και η διάσταση της λέξης καθολική υπηρεσία. Δευτερος στόχος",κατέληξε ο κ. υπουργός, "είναι να υπάρξει ο μέγιστος δυνατός σεβασμός στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Οποιοδήποτε άλλο πλάνο, οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική η οποία θα προέβλεπε ακόμη και πιο έντονες παρεμβάσεις θα κόστιζε πολλαπλάσια. Από την άλλη οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική δεν θα εξασφάλιζε και την κοινωνική διάσταση της παρουσίας της εταιρείας, δηλαδή την παροχή της καθολικής υπηρεσίας".