Έξι βουνά σε καθεστώς αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης
Κυρ. Μητσοτάκης για «Απάτητα Βουνά»

Έξι βουνά σε καθεστώς αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης

Τα Λευκά Όρη, ο Ταΰγετος, το Σάος στη Σαμοθράκη, η Τύμφη και ο Σμόλικας στην Πίνδο και το όρος Χατζή στη Θεσσαλία τίθενται σε καθεστώς πολύ αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης, που ουσιαστικά θα απαγορεύει κάθε παρέμβαση η οποία θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα τους, επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια σύσκεψης, όπου παρουσιάστηκε η θεσμοθέτηση της πρωτοβουλίας «Απάτητα Βουνά».

«Θέτουμε σε ένα καθεστώς πολύ αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης έξι παρθένα βουνά: Τα Λευκά Όρη, τον Ταΰγετο, το Σάος στη Σαμοθράκη, την Τύμφη και τον Σμόλικα στην Πίνδο και το όρος Χατζή στη Θεσσαλία. Και εκεί θα απαγορεύεται ουσιαστικά κάθε παρέμβαση η οποία θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα των βουνών αυτών. Θα βοηθήσουμε με αυτό τον τρόπο τη χλωρίδα και την πανίδα να αναπτυχθούν, αλλά πιστεύω ότι θα προσανατολίσουμε και τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε νέους τρόπους γνωριμίας με το βουνό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στις περιοχές αυτές δεν θα μπορεί πλέον να κατατμηθεί γη, δεν θα μπορούν να ανοιχτούν νέοι δρόμοι, δεν θα μπορούν να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες. Θα μπορούν να συντηρηθούν ιστορικά μονοπάτια, θα αναβαθμιστεί η σήμανσή τους, θα προσφέρονται ακόμα περισσότερο για εκδρομή, πεζοπορία, αθλητισμό και δράσεις οικοτουρισμού. Εδώ θα έλεγα ότι πρόκειται για την άλλη όψη του αναπτυξιακού μας προγράμματος, που σε πείσμα των κινδυνολόγων δεν βλέπει το περιβάλλον σαν κάποιο απόμακρο σκηνικό, σαν μία ζωγραφική νεκρή φύση, αλλά ως βασικό συστατικό των εκφράσεων της καθημερινής μας ζωής. Και θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι αυτή η πρωτοβουλία σε καμία περίπτωση δεν θέτει σε αμφισβήτηση τον παράλληλο πυλώνα της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Θέλω να ευχαριστήσω για όλη την επιστημονική υποστήριξη την οποία έχουμε και νομίζω ότι και σε επίπεδο του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και τις νέες δουλειές οι οποίες μπορούν να δημιουργηθούν γύρω από τον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και ενός τουρισμού ο οποίος σέβεται το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα, ότι ανοίγουμε έναν νέο δρόμο και σε νέα παιδιά που μπορεί να αντιλαμβάνονται διαφορετικά την παραμονή τους στον τόπο τους», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης προς τους συμμετέχοντες στη συνάντηση εργασίας. 

pdf