Εξεταστική: Για προκατασκευασμένο πόρισμα κατηγορεί η αντιπολίτευση την πλειοψηφία

Εξεταστική: Για προκατασκευασμένο πόρισμα κατηγορεί η αντιπολίτευση την πλειοψηφία

Βαριές σκιές για προκατασκευασμένο πόρισμα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ έμειναν μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης της εξεταστικής Επιτροπής που ερευνά τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων. Ενδεικτικό είναι ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας αρνήθηκε να φέρει πρώτα το πόρισμά της στην επιτροπή και να διεξαχθεί συζήτηση επ' αυτού και ακολούθως να εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Αντιθέτως, η πρόταση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα ήταν την Δευτέρα να παραδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής, δίχως να υπάρξει καμία επεξεργασία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία θεώρησε βέβαιο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πουθενά κοινή συνισταμένη, οπότε κάθε κόμμα θα καταθέσει ξεχωριστό πόρισμα και στο τέλος θα εγκριθεί αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, αφού διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.  

Κατόπιν, πάντως, έντονων αντιδράσεων τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν να ζητήσουν να τους δοθεί μια ολιγοήμερη παράταση για την παράδοση του πορίσματός τους, μέχρι την Δευτέρα στις 23 του μήνα, ώστε να καταφέρουν όλα τα κόμματα να ετοιμάσουν τις δικές τους προτάσεις και εισηγήσεις και να γίνει προσπάθεια να υπάρξουν, όσο το δυνατό, κοινά συμπεράσματα στο τελικό κείμενο. Την ερχόμενη Πέμπτη, μάλιστα, η εξεταστική επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου, μήπως και λυθεί ο γόρδιος δεσμός, κάτι που θεωρείται απίθανο, μια και όπως φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει επιλέξει το μονοπάτι της σύγκρουσης.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές της ΝΔ αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος άφησαν να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη έτοιμο το δικό του πόρισμα και ως εκ τούτου δεν είναι διατεθειμένος να ακούσει τι έχουν να πουν τα υπόλοιπα κόμματα. Κάτι το οποίο αρνήθηκαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας, μολονότι ο Σπ. Λάππας περιέγραψε τι θα περιλαμβάνει το πόρισμα. Μίλησε για το Σταύρο Ψυχάρη, τις ευθύνες των τραπεζιτών για δάνεια που έδιναν αφειδώς σε υπερχρεωμένα ΜΜΕ.

Από την άλλη ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης ξεκαθάρισε ότι «όλα τα κόμματα δανείστηκαν με ίδιους όρους» και διευκρίνισε ότι «ειδική σχέση τραπεζών με Μ.Μ.Ε δεν προκύπτει»!

Αλέξανδρος Διαμάντης