Eξελίξεις fast track, σε περίπτωση αυτοδυναμίας

Eξελίξεις fast track, σε περίπτωση αυτοδυναμίας

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Λίγες ώρες πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το τί κρύβει η κάλπη της Κυριακής. Εκτιμήσεις και υποθέσεις προφανώς και ο καθένας δικαιούται να κάνει για τα εκλογικά αποτελέσματα, όπως όμως συμφωνούν και οι δύο κεντρικοί πολιτικοί μονομάχοι, οι κάλπες είναι ακόμα άδειες και θα γεμίσουν σε δύο 24ωρα.

Παρ'' όλα αυτα δεν αποκλείεται τη Δευτέρα να έχουμε ένα καινούργιο σκηνικό, το οποίο έχουμε να το δούμε στην πολιτική ζωή της χώρας μία δεκαετία και κοντεύουμε σχεδόν να το ξεχάσουμε. Εφόσον λοιπόν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, το βράδυ της Κυριακής η χώρα θα αποκτήσει την πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά από δέκα χρόνια, χωρίς να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι το εύρος της αυτοδυναμίας κανείς δεν το γνωρίζει, παρά μόνο η κάλπη.

Εάν δεχτούμε ως υπόθεση εργασίας την επίτευξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και μάλιστα θα «τρέξουν» μέσα σε μερικές ώρες από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, κάτι που αναμφίβολα θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Με άλλα λόγια θα πρόκειται δηλαδή για ένα χρονοδιάγραμμα με πολύ σφιχτές ημερομηνίες, ώστε στα τέλη της επόμενης εβδομάδας η νέα κυβέρνηση να έχει πιάσει και επίσημα δουλειά.

Πιο συγκεκριμένα:

- Την Δευτέρα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
- Το βράδυ της Δευτέρας, ελάχιστες ώρες μετά την τελετή ορκωμοσίας, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και του ονόματος που θα προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία για νέο πρόεδρο της Βουλής.
- Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του υπουργικού συμβουλίου, οπότε και οι νέοι υπουργοί θα αρχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ρυθμός με τον οποίο θα «τρέξουν» τα γεγονότα τις πρώτες ώρες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης αποτελεί το πρώτο μεγάλο προσωπικό στοίχημα για τον κ. Μητσοτάκη, μια και ο ίδιος επιθυμεί να δείξει γρήγορα πολιτικά αντανακλαστικά, σε μία περίοδο που η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια του χαμένου χρόνου. Εφόσον στεφθεί με επιτυχία αυτή η τεχνικού χαρακτήρα δοκιμασία, τότε ο κ. Μητσοτάκης θα έχει περάσει ένα ανεπίσημο μεν αλλά ουσιαστικό δε τεστ που θα τον ισχυροποιήσει στη συνείδηση των πολιτών.

Από εκεί και πέρα στοιχείο - βαρόμετρο για την αποτελεσματικότητα ή μη της νέας διακυβέρνησης θα είναι η συγκρότηση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει ορισμένα δεδομένα:

- Θα είναι πιο μικρό από το σημερινό, χωρίς την συμμετοχή αναπληρωτών υπουργών, εκτός μίας εξαίρεσης, πιθανότατα θα είναι αυτός που θα οριστεί στο υπουργείο Οικονομικών και θα έχει την ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ο ρόλος των υφυπουργών θα είναι ενισχυμένος με την παρουσία 1-3 σε κάθε υπουργείο, οι οποίοι και θα αναφέρονται στον υπουργό με ξεκάθαρες αρμοδιότητες.

Στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην νέα βουλή με θέμα την οργάνωση της δομής και λειτουργίας της κυβέρνησης θα προβλέπεται ο διαχωρισμός του ιδιαίτερου Γραφείου του Πρωθυπουργού από το όργανο που θα συντονίζει τις δημόσιες πολιτικές και το υπουργικό συμβούλιο. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπονται συγχωνεύσεις υπουργείων, χαρτοφυλακίων και αρμοδιοτήτων.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πάντως πως όλα τα παραπάνω αυτή την στιγμή είναι μία άσκηση επί χάρτου, καθώς έχουν μία προϋπόθεση για την υλοποίησή τους.

Την επιβεβαίωση στην κάλπη όλων των δημοσκοπήσεων αλλά και του κλίματος που καταγράφεται στην κοινωνία. Μέχρι την Κυριακή λοιπόν, αναμονή...