Εξασφαλίζει τις ψήφους για τη συμφωνία και σηκώνει τους τόνους το Μαξίμου

Εξασφαλίζει τις ψήφους για τη συμφωνία και σηκώνει τους τόνους το Μαξίμου

Έχοντας εξασφαλίσει, όπως όλα δείχνουν, 152 ψήφους για τη συμφωνία των Πρεσπών, το Μαξίμου επιχειρεί να σηκώσει τους τόνους και να θέσει εκ νέου διχαστικά διλήμματα επαναφέροντας την ακροδεξιά ρητορεία και τις επιθέσεις κατά της Ν.Δ.

Φθάνοντας για μια ακόμη φορά στο σημείο να ταυτίσει τη ΝΔ με το εθνικιστικό κόμμα των Σκοπίων VMRO υποστηρίζει ότι «πρόκειται για τις δύο όψει του ιδίου νομίσματος» ενώ υποστηρίζει ότι η σκοπιανή αντιπολίτευση είναι «τουλάχιστον ειλικρινής».

Η διαφαινόμενη πρόθεση του Στ. Θεοδωράκη,του Γ. Μαυρωτά καθώς και του Σπ. Λυκούδη να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών απεγκλωβίζει τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τώρα ασκεί εκ του ασφαλούς κριτική στη Ν.Δ., διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι θα επιχειρήσει να μείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο.

Ταυτόχρονα ασκεί πιέσεις προς το ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά. Τα περί συνάντησης στο σπίτι του Αντώνη Λιβάνη κυκλοφόρησαν από συγκεκριμένες πηγές και έφεραν την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ στη θέση του απολογούμενου. Μάλιστα χρειάστηκε να υπάρξει παρέμβαση «πηγών» της Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να διαψευσθούν τα περί συνομιλίας με αντικείμενο την κεντροαριστερά.

Στο Μαξίμου ήδη συζητούν τα επόμενα της συμφωνίας των Πρεσπών βήματα. Σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξουν αν είναι εφικτό να οδηγήσουν τις εκλογές όσο αργότερα μπορούν έτσι ώστε να έχει περάσει και διάστημα από την κύρωση της συμφωνίας ικανό να περάσει στη λήθη το θέμα των Σκοπίων ή τουλάχιστον να μη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Εκτιμούν επίσης ότι μετά τη συμφωνία τα νομοσχέδια που θα φτάσουν στη Βουλή θα τύχουν της πλειοψηφίας που απαιτείται διότι θα περιλαμβάνουν μέτρα θετικά όπως για παράδειγμα αυτό των 120 δόσεων για οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Ουσιαστικά η κύρωση της συμφωνίας χαρακτηρίζεται από το Μαξίμου ως ανάσα...