Εξαγοράζουν ψήφους για εκλογές τον… Οκτώβρη;

Εξαγοράζουν ψήφους για εκλογές τον… Οκτώβρη;

Του Γιάννη Σιδέρη

Μια πεπαλαιωμένη κυβέρνηση, παλαιότερη από τις παλιές, προσπαθεί να αντιτάξει στην δημοσκοπική της καθίζηση, συμπεριφορές παρακμιακών εποχών, που και όταν εφαρμόστηκαν την τελευταία τριακονταετία, απέτυχαν παταγωδώς.

Ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε από τις δηλώσεις του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου, ο οποίος άφησε ανοιχτό (δική του η έκφραση) να δοθεί έκτακτο επίδομα με τη μορφή δώρου σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, αποκάλυψε τον μικροπολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος γνωρίζουν ότι στις επόμενες εκλογές, οι μισοί θα μείνουν εκτός κοινοβουλευτικού νυμφώνος, αφού πέραν των καθηλωμένων δημοσκοπικών ποσοστών, θα χαθεί και το μπόνους των πενήντα εδρών που απολαμβάνει το πρώτο κόμμα. Εξ αυτού, διακατεχόμενοι από το άγχος της επανεκλογής, αγωνίζονται και διαγωνίζονται για το ποιος θα παρουσιαστεί ως εξάγγελος θετικών ειδήσεων.

Αυτό έκανε και ο κ. Πετρόπουλος, αναγκαζόμενος εκ των υστέρων να αναδιπλωθεί (δεν είπε αυτό, πάλι οι δημοσιογράφοι δεν κατάλαβαν), μετά τη δημόσια ψυχρολουσία που υπέστη από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την κρυφία δυσαρέσκεια που εκφράσθη από το Μαξίμου.

Ένα τέτοιο μέτρο είναι μπουναμάς που τον ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός και όχι ένα τυχαίος υφυπουργός.

Και φυσικά δεν είναι μόνο το πασχαλινό δωράκι, αλλά και η χθεσινή κατάθεση τη τροπολογίας για την πρώτη κατοικία, η οποία τύποις είναι μονομερής, για να δείξει ότι αντιστέκεται, και η οποία εκ πρώτης όψεως είναι γαλαντόμα προς μελλοντικούς ψηφοφόρους. Θα δείξει η συνέχεια, ποιους πραγματικά αφορά, (αν θα αφορά πολλούς) και τι θα αποφασίσουν οι δανειστές, με δεδομένη και την αδυναμία απόφασης που υπήρξε στο Euroworking Group της Δευτέρας.

Εν τω μεταξύ η αποκάλυψη της κρυφής ατζέντας του Μαξίμου, δημιουργεί ερωτήματα στρατηγικής, ηθικής και πρακτικής φύσεως.

Στα της στρατηγικής, αναρωτιέται κανείς, εάν οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, γιατί έχει ενσκήψει τόση πρεμούρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, και έχει αρχίσει ένα μπαράζ μέτρων ρουσφετολογικού χαρακτήρα; Γιατί να το δώσει τώρα και όχι αρχές Καλοκαιριού ως δωράκι διακοπών, ώστε να είναι πρόσφατη και εκλογικά προσοδοφόρα, η ανάμνηση της κυβερνητικής γαλαντομίας;

Και δεν είναι μόνο το πασχαλινό δωράκι. Με αυξημένες ταχύτητες το ένα μετά το άλλο τα υπουργεία διαγωνίζονται σε ανακοινώσεις για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.

Είναι π.χ. το προεκλογικό δώρο που έκανε το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους, με προσλήψεις με προσλήψεις προσωπικού, μονίμου και αορίστου χρόνου, και μάλιστα επηυξημένου αριθμού (1.333 από 900) για τους επί συμβάσει έργου και συμβάσεων εργασίας. Και αυτό γίνεται κατ΄ εξαίρεση της αναστολής που ισχύει κατά την προεκλογική περίοδο από το 2010.

Με το ίδιο νομοσχέδιο διευκολύνονται οι μετατάξεις ενώ χαλαρώνουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς (μέτρο που θα πρέπει να ψάξει διεξοδικά η επόμενη κυβέρνηση).

(Εν τω μεταξύ η ΚΕΔΕ εξέφρασε τη διαφωνία της με τις προεκλογικές μεθοδεύσεις του υπουργείου Εσωτερικών).

Παράλληλα: Με εγκύκλιο της κας Ξενογιαννακοπούλου, το υπουργείο Διοικητικής ανασυγκρότησης, ζήτησε από του φορείς του Δημοσίου να αποστείλουν ως τις 29 Μαρτίου τετραετή σχέδια για τον προγραμματισμό προσλήψεων. Αυτές βέβαια θα ξεκινήσουν από το 2020, αλλά ο φιλολαϊκός καλλωπισμός και η αχλή της υπόσχεσης ανοίγματος θέσεων εργασίας, επετεύχθη.

Την σκυτάλη είχε ξεκινήσει το υπουργείο Παιδείας, καθώς ο κ. Γαβρόγλου στοχεύει να ανοίξει την πόρτα των μόνιμων διορισμών στα σχολεία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Επίσης δέκα χιλιάδες προεκλογικές προσλήψεις ανακοίνωσε η Κυβέρνηση στις αρχές του μήνα, στον τομέα της Υγείας, μετά από συνάντηση της κας Ξενογιαννακοπούλου, με τον υπουργό Αν. Ξανθό, και τον αναπληρωτή του Π. Πολάκη.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε 639 προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων στις φυλακές.

Προεκλογικές προσλήψεις δύο μήνες πριν τη διενέργεια των ευρωεκλογών και τοπικής αυτοδιοίκησης, συμπεριέλαβε και το νομοσχέδιο του υπουργείου περιβάλλοντος ενέργειας. Ενδεικτικό είναι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προβλέπεται η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού εκτός ΑΣΕΠ, ή με περιορισμένο τον ρόλο του!

Προχθές, 24 του μηνός στα Χανιά, παρουσία του Π. Πολάκη ο Χρ. Σπίρτζης, ανακοίνωσε την ίδρυση νέου φορέα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών με έδρα τα Χανιά. Όσοι προσληφθούν μάλλον θα είναι χρήσιμοι «αν» υπάρξουν φυσικές καταστροφές.

Τα ανωτέρω είναι απλώς ενδεικτικά, δεν περιλαμβάνουν το σύμπαν της προεκλογικής τακτικής της κυβέρνησης.

Επανερχόμενοι στην αρχή του κειμένου και στο πασχαλινό δώρο που αποκάλυψε ο υφυπουργός Εργασίας, θα γίνουμε δυσάρεστοι διερωτώμενοι:

Γιατί το δώρο στους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους; Σαφώς έχουν πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις, αλλά κάτι έχουν.

Υπάρχει η δυσπραγία των περιστασιακά ανέργων και η απέραντη απελπισία των αιωνίως ανέργων, που το χρειάζονται δραματικά. Αλλά αυτοί και επί - δήθεν – αριστεράς είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, αφού δεν περιλαμβάνονται στους εν δυνάμει ψηφοφόρους της.