Συμπεράσματα Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ: «Αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση, διάλογος»

Συμπεράσματα Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ: «Αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση, διάλογος»

Στο κείμενο βασικών συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη το απόγευμα της Παρασκευής, διατυπώνεται η αλληλεγγύη στην Ελλάδα και τονίζεται η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πλήρες κείμενο αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνοψίζει τη συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο και την προκλητικότητα της Τουρκίας σε 3 λέξεις: Αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος. 

Το κείμενο αναγνωρίζει την επιθετικότητα της Τουρκίας, καταδικάζει τις «μονομερείς ενέργειες», αλλά και την «κινητικότητα πολεμικών πλοίων» στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, έπειτα από την σοβαρή απειλή για την ασφάλεια τις τελευταίες ημέρες. Οι ΥΠΕΞ «επαναβεβαίωσαν την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο. Επανέλαβαν τον σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των Ευρωπαϊκών κρατών – μελών. Υπενθύμισαν τις κοινές θέσεις της ΕΕ και τα συμπεράσματα του περασμένου συμβουλίου στις 22 Μαρτίου του 2018 και του Ιουνίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου, Δεκεμβρίου 2019, καθώς και την δήλωση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία και ανακοινώθηκε στις 15 Μαΐου 2020».

Παράλληλα, επισήμαναν πως η σοβαρή επιδείνωση στις σχέσης με την Τουρκία θα έχει μακροπρόθεσμες στρατηγικές συνέπειες για το σύνολο της ΕΕ, που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της Ανατολικής Μεσογείου.

Άμεση αποκλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ υπογράμμισαν πως η πρόσφατη κινητικότητα στη θάλασσα από την Τουρκία δεν συμβάλει στην εξεύρεση καμιάς λύσης. Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και ένταση. «Δημιουργεί υψηλό κίνδυνο επικίνδυνων περιστατικών. Η άμεση αποκλιμάκωση από την Τουρκία θεωρείται κρίσιμη», τονίζεται.

Οι υπουργοί υπενθύμισαν τη σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις με την Τουρκία και υπογράμμισαν πως τα θέματα που σχετίζονται με τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση φυσικών πόρων μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης, με καλή πίστη, σε συμφωνία με το διεθνές Δίκαιο και επιδιώκοντας την αρχή της καλής γειτονίας και όχι μέσω μονομερών ενεργειών και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων.

Στο τραπέζι νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Οι υπουργοί θύμισαν επίσης το συμπέρασμα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Ιουλίου. Υποστήριξαν την ισχυρή στήριξη στις προσπάθειες της Ύπατης εκπροσώπησης της ΕΕ για την επανέναρξη του διαλόγου και τη διευκόλυνση της επαναπροσέγγισης με την Τουρκία. Την ίδια ώρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζ. ΜΠορέλ είναι έτοιμος να προετοιμάσει επιλογές για περαιτέρω μέτρα (κυρώσεις) σε περίπτωση που η ένταση δεν αποκλιμακωθεί.

Όπως αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων, μια ευρύτερη συζήτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία θα λάβει χώρα αργότερα τον Αύγουστο κατά το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ν. Δένδιας: Καταρτίζεται ο κατάλογος κυρώσεων που έχουμε ζητήσει 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που αναφέρθηκαν νωρίτερα στο άτυπο Συμβούλιο, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ αναγνώρισαν ότι η Τουρκία είναι εκείνη που προκαλεί και ότι πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.

Ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε φωτογραφίες από το συμβάν με τους επικίνδυνους ελιγμούς του τουρκικού πολεμικού Kemal Reis και την επαφή του με ελληνική φρεγάτα και ο Ζοζέπ Μπορελ δήλωσε συγκλονισμένος, εκφράζοντας την ελπίδα να μην ξαναζήσουμε τέτοιες εικόνες. 

Κοινή διαπίστωση, όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, ήταν πως το Kemal Reis παραβίασε τους κανονισμούς 

Την ικανοποίηση του από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και τη συμπαράσταση που «εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο» εξέφρασε ο Ν. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά το Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ.

Όπως είπε, «ο κατάλογος κυρώσεων που έχουμε ζητήσει από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρτίζεται. Θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησής μας στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα».

«Στόχος μας», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, «είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν χρειαστεί. Ένα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου. Θέλω να πω ότι οι προσχηματικές εκκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο καταρρίπτονται συνεχώς από τις απροκάλυπτες απειλές που πάντα τις συνοδεύουν».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως παρουσίασε στο Συμβούλιο με στοιχεία την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή. «Ώστε να διαπιστώσουν οι φίλοι και εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλειρηνική. Επιλύει τα όποια ζητήματα μέσω του διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο. Οι πρόσφατες συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο το αποδεικνύουν», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Τέλος, σημείωσε πως «παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο και με την Τουρκία. Βεβαίως, όμως, όχι υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμού. Διάλογος διεξάγεται υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Και επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς. Όχι επί παντός του επιστητού».

Μηνύματα από Αυστρία - Γερμανία

Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε tweet του Αυστριακού ΥΠΕΞ ο οποίος αναφέρει ότι η δράση Τουρκίας αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο και η ΕΕ θα πρέπει να δείξει πλήρη αλληλεγγύη με Ελλάδα και Κύπρο. 

Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει σε δηλώσεις του στο αυστριακό πρακτορείο «Ανησυχητικές και επικίνδυνες τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ασκώντας κριτική στην στάση της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε θερμά τον Αυστριακό Υπουργό Εξωτερικών κ. Σάλενμπεργκ. «Βρήκα στη Βιέννη ευήκοον ους για τις ελληνικές απόψεις. Η άποψή μας εκφράστηκε με τον πιο καθαρό τρόπο και από την Αυστρία κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών»..

Οι χθεσινές αναφορές Ερντογάν και η ελληνική απάντηση 

Σημειώνεται πως τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ προκλήσεων, με χαρακτηριστικές τις χθεσινές αναφορές Ερντογάν, ο οποίος άφησε πολλά ερωτήματα με μία αόριστη δήλωση του. «Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο ''Oruc Reis'', αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήραν την πρώτη απάντηση», είχε δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος. Είχε ακολουθήσει απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ ότι πρόκειται να ενημερωθεί το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σχετικά με τους τουρκικούς ισχυρισμούς και ειδικότερα για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή.

 Διαβάστε επίσης:

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η έκκληση της ΕΕ αφορά αυτούς που κάνουν προκλητικά βήματα»