Ευρωκάλπη «οργής» για τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ευρωκάλπη «οργής» για τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Διόλου ευχάριστα δεν δείχνουν να είναι για τον Αλέξη Τσίπρα τα ευρήματα των κυλιόμενων ερευνών που έχουν αρχίσει να φτάνουν τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όπως και στα υπόλοιπα κομματικά επιτελεία. Ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα για τη διενέργεια των ευρωπαϊκών εκλογών και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων κυρίως ως προς τις τάσεις που αυτές καταγράφουν την τρέχουσα περίοδο θα αποτελέσουν το κομβικό στοιχείο για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τα πρώτα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου περιλαμβάνουν χρήσιμα συμπεράσματα τόσο ως προς την πρόθεση ψήφου όσο και ως προς επιμέρους χρήσιμες παραμέτρους.

Πιο συγκεκριμένα αυτή την περίοδο:

- Η διαφορά των δύο κομμάτων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) για τις ευρωπαϊκές εκλογές είναι κοντά σε διψήφιο ποσοστό. Είναι προφανές ότι το κυβερνών κόμμα θα δοκιμαστεί από το γεγονός ότι οι πολίτες στα τέλη Μαΐου θα σταθούν για πρώτη φορά μπροστά σε κάλπη μετά από σχεδόν 3,5 χρόνια , μετά δηλαδή από τις εκλογές του Σεπεμβρίου 2015.

Ενδεικτικό της πολιτικής ιδιαιτερότητας που θα βιώσουμε τον Μάιο, είναι ότι οι 42 αυτοί μήνες που θα χωρίζουν την ευρωκάλπη από την προηγούμενη κάλπη αποτελούν ρεκόρ για την μεταπολίτευση. Με δεδομένο λοιπόν ότι πάντοτε η ψήφος στις ευρωπαϊκές εκλογές είναι χαλαρή προς όλα τα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως θα υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες αυτού του κανόνα ,περισσότερες και από την ΝΔ.

- Παρότι οι πολίτες δεν μοιάζουν να έχουν μπει σε «κλίμα ευρωεκλογών», τα ευρήματα αυτής της περιόδου καταγράφουν τάση ανόδου των κομμάτων που βρίσκονται αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, με άγνωστο να παραμένει προς το παρόν το ακριβές ποσοστό που μπορούν να συγκεντρώσουν στην κάλπη του Μαίου, μια και είναι ακόμα σχετικά νωρίς.

- Τάσεις συσπείρωσης έχει το Κίνημα Αλλαγής, μετά την πρόσφατη επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του το Μέγαρο Μαξίμου. Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το ΚΙΝΑΛ δείχνει να λειτουργεί ευεργετικά για το κόμμα της κυρίας Γεννηματά. Μένει πάντως να δούμε το πώς θα εξελιχθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο και αν και σε ποιο βαθμό θα έχει συνέχεια.

Παράλληλα όμως με τις μετρήσεις για τις επικείμενες ευρωεκλογές, πραγματοποιούνται και δημοσκοπήσεις για την εθνική κάλπη. Σε αυτές ενδιαφέρον παρουσιάζει η λεγόμενη δεξαμενή των αναποφάσιστων, η οποία πάντοτε αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την έκβαση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος. Στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο τμήμα των αναποφάσιστων είναι πρώην ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος και άρα πιστεύουν ότι ο «επαναπατρισμός» της ψήφου τους θα προσδώσει νέο αέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει όμως και η άλλη ανάγνωση, η οποία λέει ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων αυτών έχει αποκοπεί οριστικά από το κυβερνών κόμμα και στρέφεται ήδη προς διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς που βρίσκονται πιο αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ή τελικά προς την αποχή.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος μέχρι την 26η Μαΐου θα είναι και πυκνός και καθοριστικός για τις μετέπειτα εξελίξεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να είναι ραγδαίες ακόμα και μέσα στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού....